- Oljefondet mindre etisk under Sigbjørn Johnsen

Det reviderte budsjettet skal presenteres av finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap), tirsdag 15. mai. Hovedbudsjettet for 2012 er på litt over en billion kroner, nærmere bestemt 1.006 milliarder.

Det reviderte budsjettet skal presenteres av finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap), tirsdag 15. mai. Hovedbudsjettet for 2012 er på litt over en billion kroner, nærmere bestemt 1.006 milliarder. Foto: Rune Kongsro (Rune Kongsro, Finansdepartemente)

Oslo (NTB): Ungdomsorganisasjonen Changemaker mener Oljefondets etikkarbeid er blitt svekket under Sigbjørn Johnsens tid som finansminister.

04.10.12 08:35

I en rapport som legges fram torsdag foreslår Kirkens Nødhjelps ungdomsorganisasjon konkrete tiltak for å få fondet til å bli bedre til å følge sine egne etiske retningslinjer, skriver Aftenposten.

Oljefondet har strenge etiske regler for selskapene det investerer i. Arbeidet med å kontrollere at det etiske regelverket blir fulgt, utføres av et etisk råd med åtte medlemmer.

- Etikkrådets budsjett er på 11,6 millioner kroner. Det tilsvarer bare 0,4 prosent av de samlede utgiftene Norges Bank har til forvaltningen av Oljefondet. Det er som om vi har verdens strengeste straffelov, men at den håndheves av en av verdens minste politistyrker som i tillegg må be Justisdepartementet om lov før de arresterer noen, sier Changemaker-leder Ingrid Aas Borge.

Hun mener at det etiske arbeidet er blitt betydelig svekket etter at Sigbjørn Johnsen (Ap) ble finansminister i 2009.

- Etikk er redusert til å være et pent ord. Vi ser en klar tilbakegang etter at Johnsen overtok, noe som er beklagelig, sier hun. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.