RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Oljekontraktene er gyldige

Sist oppdatert:
Den nye irakiske oljeministeren i benekter at de vil kansellere oljekontrakter med utenlandske selskap. Les mer her:
(Ny: Inneholder kommentarer fra DNO-sjef Helge Eide og DnB NOR analytiker Bjørn Inge Tønnesen)

Den fungerende oljeministeren i Irak Hashem al-Hashemi avviser at de har intensjoner om å kansellere oljeeksportkontrakter med lokal og utenlandske selskap. Uttalelsene kommer i forbindelse med mediaoppslag om at Irak vil kansellere kontrakter med utenlandske selskap.

- Oljeministeriet respekterer alle de originale og offisielle kontrakter og det vil stå ved disse kontraktene. Alle andre rapporter er usanne, sier Assem Jihad, talsmann for oljedepartementet ifølge nyhetsbyrået Voices of Iraq.

Irakiske media meldte torsdag at oljedepartementet har kansellert alle oljeeksportavtaler med lokale og utenlandske selskap etter avgangen til tidligere oljeminister Ibrahim Bahrul Uloum i forrige måned.

Hashemi benektet også at ryktene om at oljedepartementet har planer om å heve prisene på oljeprodukter.

DNO har kommet seg inn på et oljefelt i Kurdistan, Irak. Det har blitt spekulert om kontrakten DNO har med kurdiske selvstyremyndigheter står i fare for å bli skrinlagt av den nye irakiske regjeringen.

DNO-sjefen

- Nå har ikke jeg fått sett uttalelsen så jeg vet ikke eksakt hva som er blitt sagt, sier DNO-sjef Helge Eide til iMarkedet.no

- Det som er vår holdning til våre kontrakter i Nord-Irak er sendt ut i en redegjørelse 11. januar, vi har ikke noe mer å tilføre.

- Vi har ingen avtaler med Irak og oljeeksportkontrakter må inngås med Bagdad, fortsetter DNO-sjefen.

Eide sier at eksportkontraktene må man ha i orden for å kunne få sendt ut oljen.

- Det virker som om det er et godt signal for vår del, avslutter Helge Eide til iMarkedet.no

Overreaksjon

Analytiker Bjørn Inge Tønnesen i DnB NOR Markets skriver i en e-post til sine kunder at dagens kursutvikling i DNO-aksjen er en overreaksjon.

I e-posten skriver Tønnesen at Irak bruker stort sett utenlandske selskaper (oljeselskap og oljemeglere) til å eksportere landets råolje.

Han presiserer også at en olje eksport kontrakt ikke er det samme som en oljeproduksjonskontrakt slik som DNO har med de kurdiske styresmaktene. Problemene i forbindelse med disse to sakene er svært forskjellige, spesifiserer DnB NOR-analytikeren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere