RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Johannessen, Sara (SCANPIX)

- Oljen har blitt ei sovepute

Sist oppdatert:
Ap-sekretær Raymond Johansen vil heve blikket 20 år framover i tid.

- Oljefondet har blitt ei sovepute som villeder mye i norsk politikk, sier Ap-sekretær Raymond Johansen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

- Vi får hele tiden høre at det finnes så mye penger i oljefondet som kan brukes til alle mulige formål. Det gjør at den norske debatten blir helt annerledes enn politiske debatter i alle andre land, sier Johansen med klar adresse til helgens Frp-landsmøte.

- Men hvis vi klarer å trekke opp noen langsiktige utfordringer, så kan den norske debatten bli litt annerledes, sier Ap-sekretæren.

Hever blikket
Han har dratt i gang et Ap-prosjekt hvor blikket skal rettes til 2029. Johansen sammenligner situasjonen med å kjøre motorsykkel inn i en sving.

- For å komme helskinnet gjennom svingen, så må du rette blikket framover, sier partisekretæren.

- Det er tre temaer som vil prege den politiske debatten i Norge i et slikt perspektiv. Det er klima og energi, velferdsstatens framtid pluss integrering og migrasjon, sier Johansen.

Han forteller at landsmøtet i 2011 skal ta stilling til integrering, som vil bli tema i kommunevalget. De to andre sakene rettes mot det nye partiprogrammet i 2013.

Eldrebølgen
Ap-sekretæren mener det kommer til å bli vanskelig å finansiere velferdsstaten. Han viser til eldrebølgen som snart for alvor slår inn.

- Da vi innførte folketrygden i 1967, var det fire i arbeid per pensjonist. Rundt 2020 vil det bare stå to yrkesaktive bak hver pensjonist. Det blir altså færre som skal finansiere flere, sier Johansen.

Han tror at framtidens eldre vil stille enda større krav enn dagens pensjonister.

- Derfor må vi allerede nå være kritisk til hvordan de offentlige pengene brukes. De som tror at alt kommer til å vokse inn i himmelen er en trussel mot velferdssamfunnet, sier Johansen.

Skole og helse
Han ber nå Ap-medlemmene om å diskutere hva det er viktigst at velferdssamfunnet skal sørge for.

- Utgangspunktet vårt har vært å gi alle like muligheter uansett hvor de kommer fra. Den som har sterkest rygg skal bære litt tyngre bør. Men hvis vi ikke klarer å gjøre skolene veldig gode og sykehusene gode, så vil det vokse fram en rekke private løsninger, sier han.

- Noen vil mene at dette dreier seg om valgfrihet. For meg betyr det at man tar pengene bort fra det offentlige og overlater mer til de private. Ganske mange vil ha råd til å betale for en slik ordning, men da vil vi fort få en minimumsstat hvor pengene bare går til å løse sosiale problemer, advarer Johansen.

Ikke økt skatt
Johansen er opptatt av å «sikre grunnplanken» i velferdsstaten, men han vil ikke komme med eksempler på hva som bør fjernes.

- Det synes jeg vi skal diskutere. Jeg har meninger om det, men vil ennå ikke røpe disse. Hovedpoenget er at vi må sikre betalingsvilligheten til offentlige oppgaver.

- Blir det behov for å øke skattene?

- Nei, jeg tror ikke det er noen særlig god idé å øke skattene. Vi må sørge for at tilbudene er så gode at folk ønsker å betale skatt. Jeg frykter det vil svekke betalingsevnen hvis vi innfører behovsprøving av flere ordninger, sier Johansen og snakker varmt om brede ordninger som gjelder for alle.

Kan ikke vente

- Det er spesielt vanskelig for Norge å ta den debatten. Vi kan ikke vente til det kommer en krise, for da kan vi bli tvunget til å gjennomføre kutt som rammer de svakeste. Folkene med penger greier seg uansett, sier han.

Johansen er litt oppgitt over dagens politiske virkelighet og medienes krav til umiddelbare resultater.

- Debatten blir veldig mye preget av populisme, kortsiktige løsninger og brannslukking. Vi trenger politikere som ikke alltid melder om godt vær. Noen må tørre å ta de tøffe og slitsomme debattene, sier Ap-sekretæren. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere