RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Oljeprisene forblir høye

Foto: Fotograf:DAVID MCNEW (AFP)
Sist oppdatert:
Sanksjoner og blokade mot Iran holder prisene oppe.

Oljeprisene forventes å forbli høye en periode fremover grunnet spenningen mellom Iran og Vesten. På grunn av Irans atomprogram, har USA presset flere land til å begrense importen av iransk olje. Som en konsekvens av dette, har naturlig nok etterspørsel etter olje økt flere steder. Dette fremkommer i et dokument, forfattet av Nordeas senioranalytikere Thina Margrethe Saltvedt og Bjørnar Tonhaugen.

Gjeldsproblemene i Europa, USA og Japan vil bidra til å kutte oljeimporten i OECD-området. Det til tross for at Japan har økt sin brenning av råolje kraftig, etter tapet av kjernekraft grunnet jordskjelvet i fjor. Sunn vekst i oljeetterspørselen for fremvoksende økonomier og økt etterspørsel for strategisk lagring, forventes å oppveie importfallet fra OECD-regionen.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Høy og økende oljepris kan likevel true den økonomiske oppgangen. Virkningen vil naturligvis bestemmes av nøyaktig prisøkning, og 2012/2013 er ventet å være mindre komfortable år for den globale oljeforsyningen enn tidligere antatt. Sanksjonene fra EU-landene og USA, samt blokaden av Irans eksport har allerede fått en innvirkning på salget fra verdens tredje største eksportør.

Et teknologisk gjennombrudd i USA har imidlertid gjort amerikansk produksjon av skiferolje lønnsom. Dette forventes å gjøre en betydelig forskjell for det globale tilbudet på mellomlang sikt.

Oljeprisprognosen for 2012 er 124 dollar pr. fat, og 129 dollar pr. fat neste år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere