RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Om 20 år trenger vi to planeter

Foto: NASA (AFP)
Sist oppdatert:
Dyster rapport på jordklodens tilstand.

Menneskeheten bruker jordens ressurser halvannen gang raskere enn de kan bli erstattet, ifølge en ny rapport.

Hvis vi fortsetter å utnytte naturressursene i dette tempoet, vil menneskeheten trenge to planeter i 2030 for å produsere nok mat, vann og materialer til å livnære jordens befolkning, samt absorbere karbondioksidet i atmosfæren, ifølge rapporten «Living Planet Report».

Rapporten, som er utarbeidet av Zoological Society of London og WWF, blir utgitt annethvert år.

Doblet etterspørselen
Videre kommer det fram at etterspørselen på naturressurser har doblet siden 1966, skriver The Times.

Forfatterne har blant annet studert en rekke økosystemer over hele verden, samt tilstanden til 2500 forskjellige arter. Arter som hvalhaien og tunfisken er spesielt utsatt.

Forfatterne sammenligner dagens tømming av naturressurser med kollapsen i torskebestanden i Newfoundland på 1980-tallet.

- På det nåværende tidspunkt er man i stand til å skaffe nye ressurskilder når noe sånt skjer, ved å flytte over til nye fiskeområder eller nye skogsområder, og klargjøre nye landområder for landbruk, lyder rapporten.

- Men med den nåværende forbrukerraten, så vil disse ressursene også ta slutt, og noen økosystemer vil til og med kollapse før ressursene er helt borte, ifølge rapporten.

Fem ganger så høyt forbruk
Vesten har et forbruk som er fem ganger så høyt som forbruket i utviklingsland. Hvis hele verden legger seg på forbruket til for eksempel Malaysia, så vil man trenge 1.3 planeter for å støtte jordens befolkning.

Dersom verdens befolkning tar utgangspunkt i for eksempel Italias forbruk, så vil verden trenge to planeter. Forfatterne har tatt utgangspunkt i at jordens befolkning vil være på 9.2 milliarder mennesker i år 2050.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere