RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Om to uker er det for sent

UNMISS-sjef Hilde Frafjord Johnson. Foto: Bibiana Dahle Piene / NTB scanpix
UNMISS-sjef Hilde Frafjord Johnson. Foto: Bibiana Dahle Piene / NTB scanpix Foto: Bibiana Dahle Piene (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Nok en gang står hundretusener av mennesker i fare for å lide sultedøden.

Denne uken er en rekke giverland samlet i Norge for å gi nødhjelp til Sør-Sudan. FN har bedt giverlandene om ti milliarder kroner. Mandag var det bare kommet inn en tredjedel av beløpet.

Mye kan dermed tyde på at sørsudanerne står overfor en omfattende hungersnødkatastrofe som vil kreve minst 500.000 menneskeliv.

Tidligere KrF-politiker og bistandsminister, Hilde Frafjord Johnson, leder FN-styrken UNMISS i Sør-Sudan. Hun sier det er helt avgjørende at det internasjonale samfunnet gjør det de kan for å avverge en hungerskatastrofe i Sør-Sudan.

- FN slo alarm for lenge siden, og det er gjort et betydelig arbeid med å få inn midler. Men man har ikke klart å få inn mer enn 30 prosent av det man har bedt om. Det kritiske arbeidet med å få ut mat i tide, har måttet ligge på vent, sier Frafjord Johnson til Nettavisen på telefon fra Sør-Sudan.

- Siste mulighet
- Dette er siste muligheten til å forberede en gigantisk nødhjelpsoperasjon. Og med det mener jeg to ting. Det ene er muligheten til å få sådd korn i jorden for å gjøre en hungerskatastrofe mindre omfattende. Det andre er å få inn så mye nødhjelp som mulig så fort som mulig, før regntiden kommer. Under regntiden vil det være logistisk sett umulig å fylle opp matlagrene, sier hun.

En mor trøster sitt underernærte barn på et sykeshus drevet av Leger Uten Grenser i Sør-Sudan. Landet trues nå av en voldsom humanitær katastrofe.


Frafjord Johnson sier det kun er et par uker til regntiden kommer. Da vil det allerede være for sent.

- Hvis det blir for sent, så vet vi at sannsynligheten er stor for at en hungersnødkatastrofe vil slå til, og at den vil være den verste i Sør-Sudans historie. Veldig mange mennesker vil dø, sier hun.

Blodig konflikt
Sør-Sudan ble selvstendig i juli 2011 etter å ha utkjempet en 22 år lang borgerkrig med Sudan.


I desember 2013 brøt det ut konflikt etter en strid mellom president Salva Kiir og tidligere visepresident Riek Machar. De to er også ledere for henholdsvis dinkaene og nuerne, de to største folkegruppene i landet. Over 10.000 mennesker fryktes drept.

- Det er dessverre en politisk konflikt som har fått etniske dimensjoner. Vi har sett kamphandlinger utspinne seg mellom regjeringsstyrkene og opprørsstyrkene de siste fem månedene. Det har drevet flere millioner på flukt. Flere tusen er på flukt i nabolandene, mens resten er internt fordrevet, sier Frafjord Johnson.

- 50.000 barn kan dø
Det rapporteres at fem millioner mennesker er i akutt nød i Sør-Sudan.

- Når så mange mennesker er drevet på flukt, er de også drevet bort fra sine overlevelsesmekanismer som jordbruk og husdyrhold. Med krigshandlinger i så store områder, blir ikke jorden dyrket. Og dermed blir man avhengig av matvarehjelp, sier Frafjord Johnson.

Hun forteller at Unicef har fastslått at 250.000 barn i Sør-Sudan vil lide av akutt og alvorlig feil- og underernæring.

- Selv med det man nå ber om (ti milliarder kroner), så kan man ikke hjelpe mer enn 200.000 av disse barna. Det betyr at 50.000 ikke vil få hjelp.

Stor kontrast
Frafjord Johnson har bodd flere år i Sør-Sudan, og merker folkets lidelse tett inn på kroppen. Men hun har også sett og opplevd gleden sørsundaneserne har over å bygge opp et helt nytt land – en prosess hun selv har vært veldig delaktig i.

- Det er fryktelig trist med denne kontrasten til fortvilte mennesker som må flykte, som opplever at familiemedlemmer blir slaktet på grunn av etnisk tilhørighet og disse enorme tallen på menneskene som ikke kommer til å overleve om vi ikke klarer å gi nok støtte, sier hun.

- Det jeg synes er vanskeligst akkurat nå, er at dette er ting jeg trodde vi var ferdig med i Sør-Sudan. Hungerskatastrofe har vi sett før, som var knyttet til konflikten mellom Sudans regjeringsstyrker og opprørsstyrker i sør. Men så opplever vi at det skjer igjen, og kanskje det blir enda verre, sier hun.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere