RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Thinkstock (Thinkstock)

- Omega-3 har ingen effekt

Sist oppdatert:
Ingen vits i å sløse bort penger på tilskudd av omega-3, mener den svenske professoren.

(SIDE2): En ny forskningsrapport slår beina under tidligere studier om at omega-3 fettsyrer hjelper mot hjerte- og karsykdommer.

- Ingen virkning
Verdens største diabetesstudie, ORIGIN-studien viser at fettsyrene ikke hadde noen som helst virkning på hjerte- og karsykdommer blant denne gruppen.

Diabetespasienter har en større risiko for hjerte- og karsykdommer, skriver svenske Aftonbladet.

- Men omega-3 fettsyrer hadde ingen som helst effekt på dødeligheten i hjerte- og karsykdommer hos pasientene og heller ikke på antall slaganfall og hjerteinfarkt sammenlignet med dem som fikk placebo. Det hadde ingen effekt i det hele tatt, på hvor syke pasientene var eller på overlevelse, sier Rydén til avisen.

Ifølge professoren gjelder det samme for friske personer.

Betaler du for omega-3?
- Jeg håper virkelig ikke folk betaler for omega 3. Det fins ingen grunn til å betale penger for omega-3, mener han. Stikk i strid med de fleste andre anbefalinger.

Norske helsemyndigheter anbefaler først og fremst å spise fet fisk for å få i seg omega-3 fettsyrene. Det gjør man aller best ved å spise fisk til middag to til tre ganger i uken, der 200 gram av fisken bør være fet fisk som laks, ørret, makrell eller sild. De som derimot spiser lite fet fisk, anbefales å ta et daglig tilskudd av tran eller andre omega-3 tilskudd.

På norske Helsedirektoratets nettsider kan vi lese at en rapport utarbeidet av Vitenskapskomiteen for mattrygghet konkluderer med at det er en klar link mellom inntak av omega-3 og hjerte- og karsykdommer.

«Inntak av gitte mengder marine omega 3-fettsyrer (DHA og EPA) gir gunstige helseeffekter, særlig i forhold til hjerte- og karsykdommer. Rapporten viser også at en del grupper i befolkningen har et inntak av omega 3-fettsyrer som er lavere enn anbefalt. Det gjelder særlig barn og unge.»

Den svenske professoren er også enig i at fisk er sunt og oppfordrer alle til å spise fet fisk tre ganger i uken istedenfor å kjøpe tilskudd.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere