- Omstilling gir mer fravær

Foto: Scanpix (SCANPIX)

Økningen i sykefraværet skyldes blant annet mer konkurranse og mer omstilling i arbeidslivet.

12.01.10 07:52

Oslo (ANB): Det mener professor i sosialmedisin, Steinar Westin.

- I arbeidslivet ser vi en betydelig omstillingsfart, og også offentlig sektor er nå preget av konkurranse og målstyringsideologi. I et slikt system får mange av de som er litt halvsyke mindre spillerom, sier Westin til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Sykdom til overflaten
Omstillingstempoet fører til at medisinske kroniske lidelser kommer til overflaten, hevder Westin.

- Folks sykdommer blir synliggjort dersom de ikke greier omstillingene. Det kan for eksempel dreie seg om en arbeidstaker med vond rygg, en med diabetes type 2 eller en med hjerteplager som greier seg fint i dagens jobb, men som ikke makter å være med lenger når reisetiden til jobben blir lang og tempoet større etter omstillinger, sier Westin.

Ikke alle er friske
I alle arbeidsstokker finnes mange med en eller annen helseplage, påpeker professoren.

- Det er jo ikke slik at alle er 100 prosent friske selv om de er i jobb. Da er det om å gjøre å ikke lage rommet for dem for trangt. Men det blir det når virksomheter slankes, legges ned eller outsorcer støttefunksjoner. Jeg tror dessverre mye av langtidsfraværet oppstår her. Dette er noe allmennleger vet mye om, sier Westin.

For grov statistikk
Professoren minner om at det er langtidssykefraværet som øker, ikke det egenmeldte korte.

- Vi må være mye mer på jakt etter årsaker til de lange fraværene, for blant dem finner vi mange som i virkeligheten er på vei ut av arbeidslivet. Der har vi et problem i Norge, siden det gjenspeiler en tendens til at folk havner på uføretrygd. Men slikt løser vi ikke med karensdager, sier Westin.

Westin skal snakke om sykefraværet på et seminar i regi av Arbeidsdepartementet tirsdag. Der vil professorens budskap blant annet være at det ikke holder å bare skille mellom egenmeldt og legemeldt fravær.

- Jeg vil utfordre gruppen som skal gi råd til regjeringen til å være bevisste på hva slags problem de skal løse. Sykefravær handler om mange forskjellige typer hendelser, og statistikken vi forholder oss til er for grov til at vi egentlig forstår hva som går opp og hva som går ned, mener professoren.

Overganger
Professoren påpeker at vi også vet for lite om overgangsfasen fra skole til arbeidsliv.

- Og den er helt sentral, for der genereres det livslange trygdekarrierer. Men den prosessen vet vi alt for lite om. Det er mye viktigere å se nærmere på dette enn de små prosentene opp eller ned på sykefraværet, mener Westin.

Westin legger til at han mener det er trist at den unike norske sykefraværsordningen nå får kritikk.

- Jeg er rett og slett litt lei meg over at det nå snakkes så mye negativt om sykelønnsordningen. Egentlig har vi grunn til å være kjempestolte av den, en gigantisk tillitserklæring vi gir hverandre. Det er knapt noe annet land i verden som kan håndtere noe sånt. I Norge har vi greid det bra i over 30 år. Det er klart det finnes misbruk, men det gjorde det før også, påpeker Westin. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.