*Nettavisen* Nyheter.

- Ønsker jeg kan grave meg ned i et hull

Svein Erik Bakke beklager det som kom ut i forbindelse med kampen i Bergen.

03.10.11 17:48

Dessverre så ble ikke fokuset etter Vålerengas herlige 4-1-seier borte mot Brann på det sportslige, men på kommentarer Klanens talsmann Svein Erik Bakke kom med til dagbladet.no i pausen av kampen.

- Jeg fikk en telefon av Dagbladet og ble spurt om vi saboterte TV-innslaget med Carl-Erik Torp. Da svarte jeg nei og at vi ikke visste at det var noen markering. Jeg påpekte også at vi har som vane å starte med synging for å støtte eget lag så snart vi ankommer en stadion, sier Bakke til vif-fotball.no.

- Vi legger sjelden merke til storskjermen, dette gjelder også på Ullevaal stadion. Vi er der for å støtte laget vårt via sang.

Bakke føler det han har sagt er tatt ut av sammenheng.

- Etter jeg har svart blir spørsmålet fra Dagbladet mer hypotetisk om at hvis det var en markering på storskjerm, burde vi synge da. Og her kommer det jeg ikke burde svart på. Jeg sa at hvis noen var døde, så skal det selvfølgelig markeres med ett minutts stillhet, sier Bakke.

- Videre stilte jeg et retorisk spørsmål om hvis en fotballspiller får et barn med downs syndrom eller en kronisk lidelse, om vi burde markere det også. Det er mange som får barn med kroniske lidelser, som ikke får markeringer.

- Jeg sa videre at jeg stiller spørsmål til hvor mange markeringer vi skal ha i fotballen på generelt grunnlag. Det er selvfølgelig synd det som har skjedd med Torp, og det var ikke min intensjon å være nedlatende ovenfor hans situasjon.

Bakke tar selvkritikk for hvordan han taklet intervjuet med Dagbladet.

- Det er mine ord som er brukt, men ikke i sammenhengen jeg så for meg, og jeg legger meg flat for hvordan dette har kommet fram i media, sier han.

- Jeg forstod ikke på daværende tidspunkt at vår sang var fornærmende for publikum i Bergen. Dette er to saker som har blitt til én. At vi sang under markeringen og at jeg brukte ordet downs syndrom. Derfor føler jeg at ting er tatt litt ut av sammenheng, sier Bakke.

Skal ha oversikt

Bakke forklarer at det er visse kjøreregler som gjelder når man er talsmann i Klanen.

- Vi skal prøve å være tilgjengelige, men vi skal også ha oversikt over situasjonen. Alt tyder på at jeg ikke hadde det på søndag. Jeg ser nå at jeg aldri burde uttalt meg under kamp og i alkoholpåvirket tilstand, sier han.

- Jeg synes selvfølgelig at det er helt forferdelig at en kjempematch av gutta kommer i skyggen av mine uttalelser.

- Samtidig vil jeg benytte anledningen til å beklage ovenfor hele SK Brann og ovenfor Torp. Jeg ønsker han god bedring og jeg ønsker han ikke noe vondt.

I tillegg til å ha rollen som talsmann i Klanen har Bakke flere jern i ilden.

- Først og fremst, jeg har et veldig godt forhold til folk med downs syndrom. Jeg har alltid støttet Vålerenga United og har ingen fordommer ovenfor mennesker med fysiske eller psykiske handikap. Vi i Klanen har nylig hjulpet de med å få økonomisk støtte for å reise på en landsturnering i Bergen, sier Bakke.

Vålerenga United er et byomfattende fotballag for barn og unge med nedsatt funksjonsevne. Laget drives i et samarbeid mellom en engasjert og dyktig støttegruppe, Vålerenga fotball og Fagsenteret i Bydel Gamle Oslo.

- Som person prøver jeg å hjelpe alt og alle hele tiden, og har kanskje av og til et større hjerte enn hva jeg har hjerne. Jeg har hjulpet til med innsamling av klær til vanskeligstilte på Norway Cup i tillegg til Vålerenga United. I mitt hjerte vet jeg hva som er riktig og galt, og jeg skjønner at dette ble helt galt, sier Bakke.

- Deler av deg jeg har blitt sitert på høres helt forferdelig ut. Jeg kjenner ikke igjen meg selv, og folk rundt meg kjenner meg ikke igjen.

Styret bestemmer

Bakke innrømmer at han har vurdert sin stilling som talsmann i Klanen etter det som har skjedd.

- Vi har møte i Klansstyret neste uke, og da regner jeg med at dette blir punkt nummer én. Da er det Klansstyret som bestemmer hva som skjer videre, forklarer han.

- Men, hadde det vært gjentagende sleivspark og nedlatende holdninger, så ville jeg forstått at det måtte bli tatt affære. Jeg har vurdert stillingen min, og skulle ønske jeg kunne grave meg ned i et hull og forsvinne en periode, men dette handler også for meg om å stå der når det blåser som verst, sier han.

- Jeg vet jeg har driti meg ut og jeg tåler smellen. Alle som har vært med i mediesirkuset fotballen er, vet at ting kan bli tatt ut av sammenheng. Jeg mener at å være mann er å stå rakrygget og ta den smellen jeg nå får. Dette er en tabbe jeg har gjort, og det har jeg lærer av, det kan jeg love.

Bakke forstår at han har skadet mange med sine kommentarer.

- Jeg har skadet Vålerenga som klubb, Klanen og jeg har såret Brann og Torp. Vi gjør alle feil, og dette var en feil som har gitt meg en erfaring som man ikke kan måle noe sted. Jeg beklager veldig uttalelsene som kom fram på feil måte. At dette skulle gå utover så mange og såre mennesker var aldri min intensjon og mitt ønske da jeg uttalte meg, avslutter Bakke.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.