*Nettavisen* Nyheter.

- Ønsket å dø ved bin Ladens side

Foto: ABC News (faksimile)

Al-Qaida-lederen skal ha gitt kona muligheten til å flykte. Les historien om svigerfamiliens besøk til bin Ladens hule.

12.05.11 21:31

Den drepte Al-Qaida-lederen Osama bin Laden (54) ga to av sine koner muligheten til å forlate Afghanistan, da han skjulte seg for amerikanerne etter terrorangrepene mot ambassadene i Kenya og Tanzania.

Hans yngste jemenittiske kone, Amal Ahmed Abdel-Fatah al-Sada (29), valgte imidlertid å bli ved hans side for å lide martyrdøden.

Det har flere av Amals familiemedlemmer fortalt i et intervju med nyhetsbyrået AP.

29-åringen ble skutt i leggen da amerikanske elitesoldater gikk til aksjon mot bin Ladens skjulested i Abbottabad 2. mai.

Ifølge amerikanerne forsøkte 29-åringen å beskytte bin Laden, og stormet en av elitesoldatene.

- Besøkte Amal i en hule
Amal sitter i varetekt i Pakistan sammen med en datter og to andre enker etter Osama bin Laden, ifølge pakistanske myndigheter.

Familien til Amal forteller til nyhetsbyrået AP at de kun så datteren én gang etter at hun som 17-åring giftet seg med Al-Qaida-lederen i 1999.

Familien beskriver Amal som en beskjeden, men målbevisst og modig kvinne. Hun skal være religiøst konservativ, men overhodet ingen fundamentalist.

Amal sluttet tidlig på skolen, men skal likevel ha vært sulten på kunnskap og hatt ønske om å få et betydningsrikt liv.

Ettersøkt av USA
Ingen i familien skal ha vært klar over at bin Laden på dette tidspunktet var ettersøkt av amerikanerne for bombingene av de amerikanske ambassadene i Kenya og Tanzania i 1998.

Det var onkelen til Amal som arrangerte ekteskapet, og familien visste at bin Laden kom fra en respektert familie i Saudi-Arabia.

Bin Laden skal ha betalt 5000 dollar i avgift til familien, noe som er en jemenittisk tradisjon.

Det skal ha blitt holdt to bryllupsfester, blant annet en fest på Sanaa Hotel i den jemenittiske hovedstaden. Deretter reiste Amal til Afghanistan for å forenes med sin nye ektemann.

Faren hennes, Ahmed Abdel-Fatah al-Sada, fikk senere vite gjennom en budbringer at datteren hadde født en liten jente ved navn Safiya.

Les også: Derfor kan ikke USA straffes for Osama-drapet

Da reiste flere i familien fra Jemen til Afghanistan for å besøke Amal og den nyfødte datteren. Selv om dette skjedde før terrorangrepene i USA i september 2001, så var dette ingen enkel reise, ifølge faren. Al-Qaida-lederen var selv den gang en ettersøkt person av amerikanske myndigheter.

Familien måtte først tilbringe 20 døgn på et hotell i Islamabad i Pakistan der de ble overvåket av bin Ladens menn. To av dem hadde også vært til stede på flyet fra Jemen. Etter 20 dager i Islamabad ble familien fraktet med bil til den afghanske grensen, ifølge faren. Her måtte de bytte kjøretøy før de fortsatte bilturen som varte i ytterligere seks-sju timer.

Underjordisk tunnel
Bilturen endte ved et telt som ble bevoktet av hellige krigere. Inne i teltet var den en inngang til en underjordisk tunnel. Familien vandret gjennom tunnelen i 30 minutter før de kom opp på den andre siden.

Her var det nok et kjøretøy som fraktet dem videre til bin Ladens hule.

Her ble faren og de andre familiemedlemmene møtt av Amal og datteren. Den påfølgende dagen ankom bin Laden hulen sammen med andre Al-Qaida-ledere og afghanske stammeledere. Det ble holdt en feiring til ære for familien.

Faren beskriver terrorlederen som en avslappet og beskjeden mann.

- Bin Laden var en slags nobel mann, sier faren.

Bin Laden skal også ha beklaget overfor familien for forsinkelsen i Pakistan, og begrunnet dette med sikkerhetsmessige hensyn.

- Jeg ønsker å lide martyrdøden
Da Amals familie skulle vende tilbake til hjemlandet etter besøket, skal bin Laden ha gitt Amal, og en annen kone fra Syria, muligheten til å reise tilbake til sine hjemland.

Men ifølge fetteren til Amal, som også var med på besøket i Afghanistan, hadde Amal allerede bestemt seg for å bli ved sin ektemanns side.

- Jeg ønsker å lide martyrdøden med deg, og jeg vil ikke forlate deg så lenge du er i live, skal Amal ha sagt, ifølge fetteren.

Amal skal ha fortalt fetteren at bin Laden behandlet henne godt, og at han var en nobel mann.

- Det er sant at livet mitt består av å flytte rundt fra hule til hule i Afghanistan, men til tross for denne bitterheten i livet, så er jeg komfortabel med Osama, skal Amal ha fortalt til sin far.

- Foralte om 9/11
Fetteren til Amal sier at bin Laden fortalte hele familien under besøket i Afghanistan om «en stor hendelse som vil ramme verden».

En stund senere, da Amals far og fetter lyttet til nyhetene om terrorangrepene i USA, skal faren ha sagt: - Osama bin Laden gjorde dette.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.