*Nettavisen* Nyheter.

- Operasjonen reddet livet mitt

Hun er en av de få som overlevde lungekreften.

04.02.11 12:47

(SIDE2): Det burde være en selvfølge at alle lungekreftpasienter opereres, mener Regine Deniel Ihlen.

Hun er leder for lungekreftforeningen og mener pasienter med lungekreft får ulik behandling, avhengig av hvor i landet de bor.

For åtte år siden ble Ihlen, operert ved Nordlandssykehuset Bodø og i dag er hun helt frisk og i full jobb.

Hun forteller at lungekreft fortsatt er en sykdom som er forbundet med en viss skamfølelse. Mange pasienter opplever at lungekreft oppfattes som en selvforskyldt sykdom, og at sykdommen vies mindre interesse til fordel for andre mer «populær» kreftsykdommer.

- Pasienter med lungekreft fortjener å bli møtt med respekt og få den beste medisinske behandlingen vi kan tilby, enten det gjelder operasjon, medisiner eller støtte til pasienter og pårørende, sier Ihlen i en pressemelding.

- Kunne reddet mange
Også forskere ved Kreftregisteret mener at de store kvalitetsforskjellene koster mange menneskeliv hvert år.

- Bedre kvalitet på behandlingen kunne reddet mange menneskeliv, sier forsker Trond-Eirik Strand ved Kreftregisteret.

- Forskjellene i antall operasjoner i de ulike fylkene i Norge er påfallende. Tallene for antall opererte er ikke spesielt store, så det er vanskelig å trekke helt sikre konklusjoner for det enkelte fylke. Den store variasjonen over hele landet er dermed et spørsmål om forskjeller i behandlingskvalitet, mener Strand.

I dag markeres Verdens kreftdag og Kreftforeningen markerer dagen ved å løfte fram den kreftformen som er størst på verdensbasis, nemlig lungekreft.

I Norge er det over 2500 mennesker som får lungekreft hvert år, og det er den kreftformen som tar flest liv. 2100 personer dør hvert år av lungekreft.

Tobakk er den største enkeltårsaken til lungekreft. Rundt 85 prosent av tilfellene skyldes røyking.

- Blir stigmatisert
Generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen mener det fortsatt er mye som kan gjøres ved å hjelpe flere med å slutte og forhindre ungdom i å starte å røyke.

- Flere liv vil kunne vært reddet hvis lungekreften ble oppdaget tidligere og derfor er det viktig med tidlig diagnostisering, sier Ryel.

Hun er enig i at de som får lungekreft ofte blir stigmatisert.

- Kreft er ikke lenger så tabubelagt i Norge. Men akkurat når det gjelder lungekreft er det mange som fortsatt blir stigmatisert og påført en skyldfølelse. Dette er ikke akseptabelt, sier Anne Lise Ryel.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag