RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Oppdraget i Afghanistan har vært krevende

VIL EVALUERE: - For å få en helhetlig og kvalifisert evaluering av Norges innsats i Afghanistan har regjeringen oppnevnt et uavhengig utvalg som skal se på Norges innsats og bidrag i Afghanistan, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H).
VIL EVALUERE: - For å få en helhetlig og kvalifisert evaluering av Norges innsats i Afghanistan har regjeringen oppnevnt et uavhengig utvalg som skal se på Norges innsats og bidrag i Afghanistan, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H). Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Forsvarsministeren svarer på kritikk av Norges innsats.

Nettavisen-blogger Sina Jahanbakhsh kom i sin blogg «- Norge drepte mine kolleger» onsdag med krass kritikk av Norges innsats.

««Oppdrag Afghanistan» mislyktes. Vi gjorde vondt verre. Ingen betydelig utvikling er å se i den norske teigen i dag. Opprørerne har aldri hatt så stor kontroll som de har nå, og det var på det verste tidspunktet vi valgte å forlate ødeleggelsene vi hadde stelt i stand,» skriver han.

Du kan lese hele bloggen her.
Les også: - Forsvaret må ta sin del av kritikken

- Ulike meninger

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) svarer Nettavisen slik på de sterke påstandene i bloggen:

- Jeg anerkjenner at oppdraget i Afghanistan har vært krevende og at det er ulike meninger om det norske og internasjonale bidraget. 

Sina Jahanbakhsh mener Norge har gjort mye feil i Afghanistan.

- Viktig bidrag

Hun vil samtidig trekke frem og anerkjenne den innsatsen norske soldater har gjort:

- Jeg mener at norske soldater, gjennom sin innsats og opptrening av afghanske sikkerhetsstyrker, har gitt et viktig bidrag til Afghanistans evne til å skape og ivareta sin egen sikkerhet, sier hun til Nettavisen.

- Godal skal lede utvalg

Så legger statsråden til at:

- For å få en helhetlig og kvalifisert evaluering av Norges innsats i Afghanistan har regjeringen oppnevnt et uavhengig utvalg som skal se på Norges innsats og bidrag i Afghanistan, både sivilt og militært. Utvalget vil bli ledet av tidligere statsråd og ambassadør Bjørn Tore Godal. Utvalget skal levere sin rapport til Utenriksministeren og Forsvarsministeren innen 1. juni 2016, sier forsvarsministeren til Nettavisen.

Du kan lese mer om utvalgets mandat  her.

- Har respekt for sterke meninger

Ap-leder Jonas Gahr Støre svarer slik på kritikken i bloggen:

Partileder Jonas Gahr Støre sier det er bra at norske veteraner deler sine erfaringer.

- Det er bra at norske veteraner deler sine erfaringer, og jeg har respekt for at Sina Jahanbakhsh kommer med sterke meninger om Norges innsats i Afghanistan, sier Støre til Nettavisen.

- Formålet med vårt engasjement i Afghanistan, slik det har vært understreket i gjentatte resolusjoner i FNs Sikkerhetsråd, har vært å bidra til å hindre at terroristbevegelser får et fristed til å planlegge og gjennomføre omfattende terroraksjoner, sier han - og legger til at:

- Nå evalueres det norske engasjementet i Afghanistan, og jeg har også delt mine erfaringer med Afghanistanutvalget.

- Viktig med debatt

Sjef for Forsvarsstaben, generalløytnant Erik Gustavson, sier han ønsker debatten velkommen:

- Det er viktig med en debatt om den norske innsatsen i Afghanistan og det er viktig at norske soldater bidrar i denne debatten med å fortelle om sine opplevelser. Gjenfortellingen av disse opplevelsene gir oss en bedre forståelse av den norske innsatsen, men samtidig representerer de kun perspektivet til den enkelte, sier Gustavson til Nettavisen.

Sjef for Forsvarsstaben, generalløytnant Erik Gustavson.

Han viser til at Forsvarets innsats i Afghanistan gjennom de siste 13 år omfatter det nærmere 8000 soldater og et stort spenn av ulike oppdrag.

- Den norske soldat evner å tilpasse seg

- Forsvaret har tilrettelagt for sivil og militær utvikling av Afghanistan gjennom å bidra til økt sikkerhet i de områdene vi har operert. Ser en på Faryab alene vil jeg peke på at opptreningen av den afghanske hæren i provinsen utviklet en mindre utrent styrke opp til en fungerende brigade som kan bidra til en sikrere provins. Den tilbakemeldingen Forsvaret får fra allierte og viktigst av alt, våre afghanske kolleger, forteller at den norske soldat evner å tilpasse seg et krevende operasjonsområde og har gjort og gjør en svært god og profesjonell jobb, mener han.

Gustavson innrømmer at ikke alt er løst:

- Jeg vil derfor si at våre norske soldater har løst oppdraget i Afghanistan på en meget god måte. Men, alle problemer er selvsagt ikke løst og Afghanistan står overfor en krevende tid. Når det gjelder den norske innsatsen totalt sett har regjeringen besluttet at denne skal evalueres gjennom et eget utvalg som skal levere sin rapport i juni 2016.

- Forsvaret må ta sin del av kritikken

Afghanistan-ekspert Arne Strand ved Christian Michelsens institutt synes  det er ensidig å legge all skyld på politikerne for at norske liv gikk tapt:

- Bloggen representerer nok en stor grad av frustrasjon som er å finne hos norske soldater og befal. Men den er samtidig ensidig, siden den legger all skyld for dette på norske politikere og norsk politikk, og ikke ser at også forsvaret må ta sin del av kritikken, sier Strand til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere