- Oppfører seg som verdensmestere

Foto: HO (Afp)

Hevder industrien fortsatt oppfører seg som verdensmestere ett år etter katastrofen i Mexicogolfen.

22.04.11 15:31

Onsdag er det nøyaktig ett år siden ulykken på oljeriggen Deepwater Horizon inntraff i Mexicogolfen utenfor kysten av USA. Elleve mennesker mistet livet da riggen eksploderte og veltet ned i havet.

Innbyggerne i regionen mener området har blitt permanent skadet av oljelekkasjen som fulgte. Ulykken er USAs verste miljøkatastrofe og det er tidenes verste oljeutslipp.

Amerikanske myndigheter og oljeindustrien for øvrig ble lammet av sjokk da det som ikke kunne skje, likevel skjedde. Til tross for tid til ettertanke mener miljøaktivister at myndigheter og industrien ikke har tatt nok lærdom av katastrofen.

- Det har vært usedvanlig lærerikt å se hvor lite kontroll det er i oljeindustrien og hvor mange snareveier de tar. Hele granskningsrapporten er et utrolig interessant dokument, og det er utrolig interessant at Petroleumstilsynet sier dette ikke vil få noen konsekvenser for hvordan man driver oljevirksomhet i Norge, fordi vi er så «flinke» i Norge, sier Bellona-leder Frederic Hauge til Nettavisen.

- Ulykken ser jo ut til å være glemt fullstendig i norsk politikk når regjeringen åpner for mer oljeutvinning i nord, sier Hauge.

- Har ikke lært så veldig mye
Greenpeace Norge retter også kritikk mot industrien og norske myndigheter.

- Det virker som at oljeindustrien ikke har lært så veldig mye, siden de fortsetter å fortelle at man fortsatt kan operere hvor som helst uten at dette er et problem, sier leder i Greenpeace Norge, Truls Gulowsen, til Nettavisen.

- Man har egentlig gjort en del studier på at det er forskjeller på det norske og amerikanske oljereguleringstilsynet, og derfor er det trygt i Norge. Men alle vet at sånne ulykker kan skje på norsk sokkel. Gullfaks bekrefter at det som ikke skal skje, kan skje i Norge, sier Gulowsen.

Dessuten påpeker Gulowsen at det kreves enorme ressurser for å få kontroll over en ulykke på størrelse med Deepwater Horizson-ulykken.

- I Mexicogolfen måtte det mobiliseres enorme mengder med mennesker og utstyr for å få kontroll på situasjonen. I Arktis så ville dette vært komplett umulig, sier han.

Nestenulykke på Gullfaks C
19. mai i fjor ble Gullfaks C i Nordsjøen rammet av en alvorlig nestenulykke da gass strømmet ukontrollert opp til plattformdekket. Plattformen ble evakuert og midlertidig stengt.

Greenpeace mener nestenulykken kunne fått fatale konsekvenser.

- På Gullfaks var det en alvorlig hendelse i mai som kunne ha fått alvorlige konsekvenser. Men andre plattformer har også hatt alvorlige driftsproblemer hvor det ble konkludert med at rutiner ikke ble fulgt, sier Gulowsen.

- Det at rutiner ikke blir fulgt er forståelig fordi det er så mange rutiner i en industri som tror de er verdensmestere, sier han.

- Mange av rutinene er umulige å oppfylle. Det skal for eksempel være en margin mellom brønntrykk og boretrykk, men når man ser at det ikke går, så må man stoppe boringen og ikke fortsette og tro at det skal gå bra, sier han.

Oljen har sunket til bunnen
Det er ulike oppfatninger av hvor mye olje som faktisk ligger igjen i havet etter oljesølet. Noen hevder mesteparten av oljen aldri ble tatt opp fra sjøen.

- Nå er det mange som har forskjellige meninger om det. Hvis vi ser på Exxon-ulykken for 20 år siden, så er det fortsatt miljøkonsekvenser. Og det er en del alarmerende rapporter fra Mexicogolfen om store mengder med olje som har sunket til bunnen, sier Hauge.

- Selv om man har ryddet mange strender, så vet vi at det er mye olje i myrer og sumpområder og på havbunnen. Også er det rester av oljespredningsmidler som er brukt og som er slukt opp av miljøet. Det er vanskelig å vite hvilke konsekvenser dette vil få, sier Gulowsen.

Kompensasjon på 40 mrd. dollar
Oljeulykken har ifølge innbyggerne medført enorme tap av arbeidsinntekter ettersom oljesølet rammet fiskerier og turistattraksjoner i området.

Mer enn 500.000 innbyggere langs det oljerammede kystområdet har krevd en kompensasjon av BPs fond på 20 milliarder dollar. Så langt har BP utdelt 40 milliarder dollar fra fondet.

Charterbåtkaptein Allen Moreau er en av mange som har blitt rammet økonomisk av oljeulykken.

- Jeg kan vise dere hvor jeg tapte 90.000 dollar i tidsperioden mai til desember. Jeg viste dem (BP) det, og de tilbyr meg 25.000 dollar, sier han til Sky News.

- En del som har tjent penger
Selv om mange har lidd økonomisk på oljesølet, er det viden kjent at mange privatpersoner har forsøkt å utnytte situasjonen til å tjene noen ekstra slanter ved å kreve uberettiget kompensasjon.

- Det er en del som har tjent penger på dette og det har vært en blomstrende økonomi i regionen i etterkant av oljesølet med stigende matpriser og sånt. Men Exxon-ulykken viste også at det var en kortvarig økonomisk oppblomstring, men en langsiktig økonomisk nedgang, sier Hauge.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.