RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Oppgangen fortsetter tross terror

Sist oppdatert:
Sjeføkonom Tormod Andreassen i Sparebank1 Gruppen mener at terrrorbombene i Madrid ikke vil påvirke konjunkturutviklinge så sant det ikke skulle følge flere aksjoner i kjølvannet
- Den grusomme terror-dåden i Madrid får neppe konsekvenser for konjunkturutviklingen internasjonalt med mindre den etterfølges av flere tilsvarende aksjoner i andre land, sier sjeføkonom Tormod Andreassen i en markedskommentar.

Terror-anslag virker i første rekke inn på stemningsbarometre og kan gi utsettelse av kjøp, mener Andreassen, som imidlertid ikke tror dette vil påvirke landene i Europa, med unntak av kanskje Italia, som sliter med svak etterspørsel.

Andreassen mener likevel at terrorbombene i Madrid var en utløsende faktor for korreksjonen i aksjemarkedet, men ifølge sjeføkonomen var markedet "modent" for en korreksjon etter stor oppgang, og markedet synes allerede "på vei opp igjen".

Avmattning

Andreassen skriver i kommentaren at de internasjonale konjunkturindikatorer publisert i mars peker mot at den internasjonale oppgangen ble noe avmattet i første kvartal. Det gjelder spesielt i Europa, mens Asia og USA fortsatt viser sterk vekst.

I USA er det høy vekst i industrien, og i Asia er det sterk vekst på bred basis i hele regionen

- En rekke faktorer er årsaken til den kraftige veksten i Asia, men i første rekke kommer meget konkurransedyktige valutakurser og vekststimulerende penge- og finanspolitikk.

Vekstbilde og utsiktene er forskjellige

Nylig gjennomførte og forventede renteendringer illustrerer at vekstbilde og utsiktene er forskjellige, mener Andreassen.

- I Storbritannia og sist uke i Kina er styringsrentene satt opp, og mer kan ventes begge steder. I Sverige ventes styringsrenten å bli satt ned, og det er også en viss sannsynlighet for redusert styringsrente i euro-området, skriver han.

De siste tallene fra Norge viser at konjunkturoppgangen er i ferd med å bli bredere, men såvel detaljomsetning som arbeidsmarked og konsumprisutvikling viser foreløpig ikke tegn til presstendenser.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere