RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Oppsøk lege hvis du har brukt dette slankemiddelet

(Thinkstock/illustrasjon)
Sist oppdatert:
29 syke og én person omkommet.

Hvis du har brukt kosttilskuddet OxyELITE Pro, bør du slutte med det øyeblikkelig og kontakte lege.

Det er beskjeden fra seksjonsleder ved tilsynsavdelingen i Mattilsynet, Atle Wold ifølge KK.

Varsellampene begynte å blinke i USA etter at én person døde og 29 personer fikk leversvikt og akutt hepatitt på Hawaii i løpet av de siste seks månedene. Alle skal ha brukt middelet, som markedsføres primært som slankemiddel.

Døde etter kort tid

Den omkomne var en 48 år gammel syvbarnsmor, ifølge Huffington Post. Hun begynte med middelet for å gå ned i vekt, men etter kort tid så begynte hun å føle seg svært syk. Kvinnen ble innlagt på sykehus med kunstig koma. Det eneste som kunne redde henne var en levertransplantasjon, men da legene oppdaget at hun hadde brystkreft i tillegg, så fikk hun ikke denne operasjonen og hun døde på sykehuset like etterpå.

- Dette er alvorlig. Vil du beholde helsen, så kaster du produktet, sier Wold til magasinet.

Både Mattilsynet og Legemiddelverket går nå ut med sine advarsler til norske forbrukere.

Mattilsynet kjenner ikke til salg av produktet i Norge, men er bekymret for at norske forbrukere kan ha bestilt det på internett. Amerikanske myndigheter advarer også mot produktet.

Forundret over hvor naive enkelte er

Mange kosttilskudd omsettes utelukkende via nettet. Atle Wold mener forbrukere må være forsiktige med netthandel.

- Vi er stadig forundret over hvor ukritiske enkelte er, sier han.

Kosttilskudd er ikke ment å ha en kraftig og umiddelbar virkning, og alarmklokkene bør derfor ringe dersom man ser et produkt som markedsføres med sterk og rask virkning - slik det gjøres i markedsføringen av OxyELITE Pro, skriver KK.

Middelet skal ha blitt solgt over hele USA, men det er altså kun registrert sykdomstegn på den amerikanske ferieøya.

USPLabs er selskapet som produserer kosttilskuddet. De har gått ut med en uttalelse der de tilbakeviser påstandene om at de har noe med leverskadene å gjøre.

- Selskapet står ved sikkerheten til alle produktene. De samarbeider med helsemyndighetene i forbindelse med rapportene fra Hawaii. Sakene med leverproblemer er et stort mysterium og ingen slike problemer har tidligere blitt assosiert med OxyELITE Pro i løpet av alle årene produktene har vært på markedet. Vi vet ikke om noen troverdige bevis som kobler OxyELITE Pro til leversvikt, skriver de. (les hele pressemeldingen her).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere