*Nettavisen* Nyheter.

- Osama ble gravlagt i sjøen

Foto: (Scanpix/FBI)

USA skal allerede ha kvittet seg med liket til verdens mest ettersøkte person.

19.06.11 18:57

USAs president Barack Obama kunngjorde søndag at amerikanske spesialstyrker hadde aksjonert og drept Al-Qaidas leder Osama bin Laden.

Bin Laden anses for å være mesterhjernen bak terrorangrepene mot New York og Washington D.C. 11. september 2001. Terrorangrepene krevde rundt 3000 menneskeliv.

Bin Laden ble skutt og drept i byen Abbottabad, som ligger 100 kilometer nordøst for den pakistanske hovedstaden.

- Gravlagt i sjøen
Osama bin Laden skal ha blitt bedt om å overgi seg før de amerikanske spesialstyrkene avfyrte de dødelige skuddene. Bin Ladens lik skal allerede ha blitt gravlagt i sjøen, skriver The New York Times.

Bin Laden skal ha blitt gravlagt i henhold til noen muslimske tradisjoner, som tilsier at kroppen skal gravlegges innen 24 timer etter døden inntreffer. .

Osama bin Laden er opprinnelig fra Saudi-Arabia, men landet skal ha nektet å ta imot liket av den avdøde terrorlederen, melder CBS News.

- Det som de sier er at gjennom å begrave Osama bin Laden til sjøs, så skal man unngå at det reises noe minnesmerke på et gravsted for ham, som kunne vært et samlende symbol for hans sympatisører. Jeg vet ikke om det er noen andre politiske grunner til dette, sier USA-ekspert Svein Melby, leder av Senter for transatlantiske studier ved Institutt for forsvarsstudier, til Nettavisen.

- Kan skape forvirring
Dansk Midtøsten-ekspert sier at gravløse begravelser kan skape forvirring, og danne et inntrykk av at terrorlederen fortsatt er i live.

- Under alle omstendigheter så vil det komme forsøk på hevnaksjoner. Al-Qaida-grupper vil ha interesse av å spre et inntrykk om at han ikke er fanget, slik at de kan fortsette sine angrep med den begrunnelsen. Samtidig har Al-Qaida interesse av å holde liv i myten om bin Laden fordi hans rolle er vanskelig å erstatte, sir lektor på Senter for Midtøsten-studier ved Syddansk Universitet, Helle Lykke Nielsen, til Jyllands-Posten.

- Skjulte seg i byen i åtte måneder
Ifølge flere medier skal bin Laden ha holdt seg i skjul i byen Abbottabad i åtte måneder.

Amerikanerne skal ha fått nyss om skjulestedet allerede i august i fjor. I forrige uke ga Obama klarsignalet til å aksjonere mot boligen.

Flere av bin Ladens familiemedlemmer skal ha blitt pågrepet i aksjonen, deriblant to koner og fire barn.

Pakistanske medier var raskt ute med å frigjøre det som angivelig var bilder av liket til Al-Qaida-lederen. Men nå viser det seg at bildene skal være falske.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.