RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Oslo er best på sykkel

Sist oppdatert:
Det er bare å trå til om du vil oppleve Oslo på sitt beste – et sykkelparadis.

(SIDE2): I 20 år har Øyvind Wold syklet rundt i Oslo og nå har de beste opplevelsene blitt til en bok. Her presenterer han sine tre største favoritter.

Les også:Sykling er den nye joggebølgen

- Langs de beste rutene og på en god dag er Oslo et sykkelparadis. Bare grusen er borte og sola skinner på himmelen, påpeker forfatteren av «På sykkel i Oslo».

Det gjelder bare å følge trassene der det ikke er så mye trafikk og ta turen opp i Oslomarka. I tillegg er Oslo kjent for sine fine nedoverbakker.

«Hvor ellers kan man sykle 15 – 16 kilometer gjennom naturskjønne ruter, nesten uten å trå på pedalene», skrev den danske avisa B.T. etter et besøk i Tigerstaden.

Den danske sykkeleksperten tok med seg en bysykkel på t-banen og dro opp til Frognerseteren. Her var utsikten fantastisk og sykkelrutene ned til byen kostet ikke mange kaloriene.

Les mer:Oslo - et sykkelparadis

- Det gjelder å bli kjent med byen. Jeg synes det er skummelt å kjøre bil i denne byen, og sykkelen er både et bedre og raskere alternativ, forklarer Wold.

Han oppfordrer både byens innbyggere og turistene til å bruke Oslo som et mål for selve sykkelturen.

Skulle det være noen problemer med fantasien kan kanskje Kartozoologi hjelpe. Les mer om de dyriske Oslo-rutene her.

Her er sykelistens tre Oslo-favoritter:

Alnaelva (Grorud-Kalbakkveien)
Startsted: Grorud togstasjon
Vanskelighetsgrad: Lett
Distanse:5 km
Stigning:Ubetydelig
Underlag:Smal grusvei og litt asfalt

Den noe bortgjemte Alnaelva i Groruddalen har havnet helt i skyggen av den mer kjente Akerselva. Det er litt urettferdig, for Alnaelva skifter dramatisk karakterer flere ganger underveis og er naturmessig vel så severdig. Deler av elva er i dag tilgjengelig via små turveier som går i overraskende frodige og skjermede omgivelser, gjennom Groruddalen og delvis gjennom Gamlebyen.

Fra Grorud togstasjon er elva lett tilgjengelig, bare etter noen få hundre meter sørover på Micheletveien og Prof. Birkelandsvei ser du turveiskilt til høyre mot elva. Turveien følger elva i slyng og svinger gjennom en blanding av kulturlandskap, blomsterenger og vill løvskog og det er tidvis helt umulig å vite at man befinner seg i en grønn lunge midt i landets største industriområde. Denne delen av turveien ender brått i Nedre Kalbakkvei. Anbefales for de som se en ny side av byen og Groruddalen!

Byens lengste nedoverbakke
Startsted: Lillevann T-banestasjon, Holmenkollbanen
Vanskelighetsgrad: Svært lett
Distanse:8 km
Stigning:Ingen
Underlag:90 prosent asfalt, 10 prosent grus

Hva med å sykle nesten en mil, omtrent uten å måtte bruke pedalene i det hele tatt..?

Fra Lillevann stasjon, fire hundre meter over havet, har du muligheten. Herfra går det nedover vestsiden av Holmenkollåsen via Trostefaret, Måltrostveien, Ankerveien, Arnebråtveien og Hoffsveien ned til Skøyen.

Fra Makrellbekken stasjon følger man turvei på grus langs et vakkert og bilfritt grøntområde ned til Ring3, før det igjen blir asfalt.

Oldtidsveien over Grønliåasen (Hauketo)
Startsted: Lysløypa v/Prinsdal idrettsanlegg (1,5 km sørøst for Hauketo togstasjon)
Vanskelighetsgrad: Noe krevende
Distanse:5 km
Stigning:90 høydemeter
Underlag:Kjerrevei og sti

Om du er har litt erfaring med terrengsykling vil du få opplevelse litt utenom det vanlige om du følger Oldtidsveien mellom Hauketo og Fløisbonn i Oppegård. Denne halve milen inneholder mye morsom sykling, blant annet masse svaberg. I tørt vær får dekket utrolig bra grep her. Stien/veien er ganske bred og gir muligheter for flere sporvalg. Flott utsiktpunkt vestover fra toppen av Grønliåsen, 227 moh.

Følg lysløypa nordover en snau kilometer fra Prinsdal idrettsanlegg, Oldtidsveien tar av inn til høyre her, er skiltet og ganske grei å følge.

God tur!

Les mer om ferie og reise her.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Les også:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere