RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Oslo mangler 2000 årsverk i eldreomsorgen

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Hovedstaden er verst i klassen når det gjelder tilbudet til de eldre, viser ny knusende rapport.

- I rapporten fremkommer det at Oslo har et sterkt redusert antall sykehjemsplasser. Samtidig foreligger det ingen alternativer til disse. De hjemmebaserte tjenestene er de samme som de var 7-8 år tilbake i tid. Med andre ord: Tiden har stått stille, og det har ikke skjedd noen ting, sier forsker Ivar Brevik til Nettavisen.

Sammen med forsker Lars Nygård, konkluderer Brevik med dystre tall for hovedstaden i rapporten «Status og utvikling i Oslos eldreomsorg 2001-2010», som ble lagt fram mandag.

- Skulle hatt 2000 flere årsverk
- Årsverksinnsatsen oppsummerer det hele: Fra 2003 til 2009 har den vært konstant, det vil si 100 årsverk. Om Oslo skulle hatt en årsverkinnsats i forhold til det behovet som foreligger i dag blant eldre, skulle de hatt 2000 flere årsverk, forklarer Brevik.

For der årsverksinnsatsen på landsbasis har hatt kontinuerlig vekst, har hovedstaden stått bom stille. Brevik forklarer:

- Dette hadde i praksis kostet 1,5 milliarder kroner, og er en sterk indikasjon på hvor man er hen i dag. I praksis har alt vært uendret i hovedstaden, mens årsverksinnsatsen på landsbasis har hatt en vekst på 17 prosent, sier han og illustrerer Oslo-tilstanden ved å sammenligne med andre byer:

- Bergen er også en høyrestyrt kommune, men her foreligger en helt annen innsats. I Trondheim, som er Ap-styrt, er innsatsen enda bedre. Begge disse byene ligger på landsgjennomsnittet og da altså 20-30 prosent over Oslo. Begge har hatt en økning, og kommer ut i en vesentlig annen situasjon enn Oslo.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Må se til den politiske makten
Det står altså dårlig til med tilbudet til de eldre i landets hovedstad, men det er langt fra noe nytt fenomen.

Hva skyldes stillstanden?

- Det skyldes at sektoren ikke tilføres flere ressurser. Samtidig er det ikke snakk om stillstand i fjor eller året før, dette gjelder hele 2000-tallet. Da må man begynne se til den politiske makten i forhold til budsjettene, det fremstår som en selvfølge, mener Brevik.

- Det betyr elendige liv og elendige levekår
Han refererer til tallenes klare tale, men vil også trekke fram menneskene bak statistikken:

- Det er jo begredelig at det skal være slik i en hovedstad. Det betyr jo elendige liv og elendige levekår. Vi har statistikk har vi på alt vi gjør, men ingen statistikk på det vi ikke gjør. Bemanningsfaktoren er jo under landsgjennomsnittet i Oslo. På landsbasis var det 141 årsverk per beboer i institusjon i 2009, der Bergen hadde 1,25 og Trondheim 1,35. I Oslo var antall årsverk til sammenligning på 1,13, sier forskeren til Nettavisen, og oppsummerer den nakne sannhet om den manglende eldreomsorgen slik:

- Rapporten viser at Oslo har hatt en stagnasjon i alle hovedelementer. På landsbasis sakker hovedstaden akterut.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Dårlig mellomtilbud forverrer situasjonen
Statusrapporten er gjort på oppdrag av Pensjonistforbundet. Fylkessekretær i forbundet, Bjørn Loge, er ikke imponert over tilstandene som avdekkes i rapporten.

- Generelt sett så ligger Oslo langt under gjennomittet, spesielt i antall ansatte per beboer. Samt er det et veldig dårlig tilbud mellom det å bo hjemme og det å bo på sykehjem. Det skaper problemer. Andre kommuner har vært flinke til å bygge ut omsorgsboliger, mens vi ser at liggetiden på sykehjem i Oslo er vesentlig lenger enn resten av landet. Dette forverrer situasjonen ytterligere og gir enda færre plasser, forklarer han til Nettavisen.

- 800 personer har behov for plass
Ifølge Loge er det snakk om hundrevis av eldre som faller mellom omsorgsordningene:

- Ventelister finnes jo ikke i Oslo. Man kommer først på liste etter man har fått sykehjemsplass. I forhold til kommunens egne tall så er det om lag 800 personer som har behov for sykehjemsplass. Flere av disse kunne nok klart seg om de fikk mer oppfølging og et bedre tilbud hjemme, men manglende tilbud på dette er Oslos store utfordring. Det finnes ingen mellomting mellom det å bo hjemme og en sykehjemsplass.

- Spiller svarteperspill
Midt i en pågående valgkamp kan det være vanskelig å identifisere årsakene bak stillstanden i Oslo. Loge mener alle skylder på hverandre - og de eldre blir de lidende.

- I Oslo kommune skyver man ansvaret på hverandre. Det er jo ledige sykehjemsplasser, men det er ikke penger til å kjøpe dem. Det blir et svarteperspill, der de eldre og trengende faller mellom to stoler.

Hvem har egentlig ansvaret?

- Ansvaret er helt klart på rådhuset. Bystyret kan ikke fraskrive seg ansvaret, konstaterer fylkessekretæren.

Les hele rapporten her (PDF)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere