RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Oslo universitetssykehus bryter loven

Sist oppdatert:
Oslo (NTB): - Oslo universitetssykehus bryter loven dersom sykehuset prioriterer pasienter som maser mest, sier lederen for Stortingets helse- og omsorgskomité, Bent Høie (H).

Flere leger og tillitsvalgte ved Oslo universitetssykehus (OUS) fortalte til TV 2 torsdag at det skjer omfattende triksing med ventelister for å spare penger.

Bent Høie mener det er grunnlag for å undersøke hvem som har satt i gang denne praksisen.

- For det første må ledelsen ved universitetssykehuset klargjøre at dette er en praksis som skal avsluttes, og så må det undersøkes, sier han til NRK.

Triksingen med ventelistene betyr at pasientene selv må kreve sin rett overfor sykehuset for at behandlingen skal gjøres et annet sted. Pasienter som krever sin rett kan koste sykehuset penger, og derfor skal ledelsen i OUS ha instruert legene ved flere anledninger om at disse pasientene skal prioriteres foran andre pasienter som egentlig har samme rettigheter.

- Her virker som det har vært en enighet om at denne måten å gjøre det på er en praksis som skal følges, og det er alvorlig, sier Høie. (©NTB)

- Svekker pasientsikkerheten

Oslo (NTB): - Sykehussammenslåingen i Oslo har svekket pasientsikkerheten, slo leder Hege Gjessing i Legeforeningen og Sykepleierforbundets leder Eli Gunhild By tidlig fast under den åpne sykehushøringen i Stortinget fredag.

Gjessing pekte blant annet på at en rekke IT-systemer ikke snakker sammen, og at sykehussammenslåingen ble vedtatt uten noen skikkelig konsekvensanalyse. Dermed overskuet man ikke konsekvensene.

- Det har vært for dårlig planlegging, sa hun under høringen.

By viste til at to av tre av Sykepleierforbundets medlemmer sier at pasientenes sikkerhet er truet, og at halvparten sier at den allerede er svekket som følge av sammenslåingen.

- I en undersøkelse blant legenes tillitsvalgte sier tre av fire at prosessen påvirker pasientsikkerheten, sa Gjessing.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere