RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Over 100 banker vil gå konkurs

Sist oppdatert:
Dyster spådom for de amerikanske bankene.

Redningsplanen på 700 milliarder dollar ble endelig vedtatt i Representantenes hus fredag . Pengene skal brukes til å kjøpe opp råtne boliglån . Ekspertene mener dette vil redde noen av institusjonene som står i fare for å gå konkurs, men langt fra alle.

LES OGSÅ: - Krisepakken kommer for sent

- Det vil hjelpe, men det kommer ikke til å bli redningen, sier finansanalytiker Jaret Seiberg til nyhetsbyrået AP.

Investeringsstrateg Darius Kowalcyk uttalte i forrige uke akkurat det samme.

Over 100 banker går konkurs
- De 700 milliarder dollarene vil ikke være nok til å redde alle de råtne boliglånene. I tillegg kan det være lån som ikke er råtne nå, men som ender opp med å bli det på grunn av resesjonen. Det er dessverre helt sikkert at det vil bli, eller allerede er, en resesjon. Spørsmålet er bare hvor lenge og hvor ille det vil bli, sier Kowalcyk.

Seiberg tror mer enn 100 banker vil gå konkurs neste år.

Det er ikke like mange som i 1988, året etter børskrakket. Men det er først og fremst fordi det er færre, men større banker nå.

- Vært i en boble
- Jeg ser ikke noen grunn til at ting skal bli annerledes denne gangen, sier professor i finans Joseph Mason ved Louisiana State University til AP. Han jobbet for det amerikanske finansdepartementet på 90-tallet.

- Vi hadde en stor fest hvor både privatpersoner og selskaper lånte over evne. Vi har vært i en boble og nå vil vi tilbake til normalen. Kommer det til å bli smertefritt? Nei, sier han videre.

Den statlige forsikringen gjennom Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) som beskytter folks innskudd i bankene, heves fra 100.000 dollar til 250.000 dollar per innskudd per bank.

Ut fra Masons beregninger vil innskudd i banker som går konkurs under finanskrisen koste 1,1 billioner dollar. Dette er bruttobeløpet før et eventuelt salg av oppkjøpet. Når salget er trukket fra, vil den totale oppryddingen koste FDIC mellom 140 til 200 milliarder dollar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere