RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Over stokk og stein

Rumenerne stimlet rundt Frelsesarmeens lokaler på Grønland når organisasjonen enda hadde tilbudet.
Rumenerne stimlet rundt Frelsesarmeens lokaler på Grønland når organisasjonen enda hadde tilbudet. Foto: Alexander Dahlstrøm Winger (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Lederen for Helse- og sosialkomiteen mener situasjonen hos Frelsesarmeen på Grønland i Oslo er uholdbar.

De siste dagene har Nettavisen fokusert på romfolket i Oslo, og vi har snakket med rusmisbrukere som sier de føler seg presset ut fra sitt eget rusomsorgstilbud i Urtegata på Grønland.

- Vi har ikke lenger sjanse. Vi blir jo ranet. Nå er det syv eller åtte stykker av oss som er ranet av de derre folkene der. De har tatt lommebøker og mobiltelefoner. De robber oss for det vi har, bare på grunn av at de har vært for rusa, sier rusmisbrukeren Egil.

- Uholdbart
Nå reagerer lederen for Helse- og sosialkomiteen i Oslo, Mezyar Keshvari (Frp), over opplysningene som er kommet fram.

- Dette er en helt uholdbar situasjon, og jeg kommer allerede i løpet av kvelden ta kontakt med sosialbyråd Anniken Haugli for å drøfte denne problemstillingen med henne. Jeg vil kreve at hun ser på denne saken, sier en oppgitt Keshvari, til Nettavisen.

- Vi kan ikke ha det sånn i landets hovedstad hvor vi bevilger penger og oppretter tilbud gjennom, i dette tilfellet, Frelsesarmeen, også skal andre komme og nærmest tømme hele tilbudet for det de måtte ha, og i tillegg til å rane andre brukere som dette tilbudet opprinnelig er tenkt til. At tilbudet blir utnyttet er ikke verdig, sier Keshvari.

Les mer: - Rusmisbrukere blir rundstjålet av rumenere
Les også: - Får ikke nok i koppen

- Over stokk og stein
- Dersom det ikke kommer tilfredsstillende ting ut av samtalen med Haugli, kommer jeg til å fremme forslag i bystyret om at vi er nødt til å vurdere om vi kanskje skal lukke dette tilbudet for enkelte grupperinger, selv om det da sitter langt inne. For den type tilbud skal være for de som er trengende. Men når vi ser at det blir utnyttet til de grader som det blir nå, så er vi nødt til å gripe inn, sier Keshvari.

Han sammenligner situasjonen i Urtegata med matutdelingen til Blåkors for noen år siden, der romfolket lagde lange køer og tok med seg en mengde matvarer som de videresolgte til butikker i østlandsområdet.

- I dette tilfellet er da elementet at primærbrukerne av tjenesten blir trakassert og ranet. Det kan ikke vi sitte og se på og finne oss i, sier Keshvari.

- Som helse og sosialpolitiker så ligger det langt inne for meg å skulle lukke et tilbud for trengende mennesker, men dette her går over stokk og stein. Vi er nødt til å vurdere det dersom ikke situasjonen forbedrer seg.

- Har ikke tatt bort noe fra rusmisbrukerne
Virksomhetsleder i Frelsesarmeens rusomsorg, Knut Haugsvær, sier til Nettavisen at de forsøker å ha et så bra tilbud som mulig for både rusmisbrukere og utlendinger som trenger hjelp.

- Frelsesarmeen har sett at her er det mennesker som trenger hjelp, både rusmisbrukere og utenlandske folk, og valgt å gjøre noe med det. Klart, de svake gruppene setter seg selv opp mot hverandre, eller grupper som føler seg presset og grupper som mottar hjelp. Men det viktigste for oss er å håndtere begge gruppene og gi et godt tilbud.

- Vi har ikke tatt bort noe fra rusmisbrukerne, påpeker Haugsvær.

- Hva tenker du om at enkelte rusmisbrukere føler seg presset ut og at flere har blitt rundstjålet av rumenere?

- Hva som skjer ute i gaten eller byen, det kan ikke jeg kommentere. Jeg hører at sier at de føler seg presset ut, men vi har ikke tatt bort noe fra rusmisbrukerne. Vi bruker de samme lokalene det er det eneste. Dette er bare et midlertidig og akutt tilbud som varer fram til 1. mai, sier Haugsvær.

- Bakgrunnen for at vi startet det vi gjorde var at vi hadde et tilbud til rumenere på dagtid samtidig med målgruppen i Urtegata, som er rusmisbrukere, og så da at vi ikke klarte å håndtere begge samtidig. Derfor åpnet vi et nytt tilbud til utenlandske borgere, i tillegg til alt det andre vi har, forteller Haugsvær.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere