RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Overdrevne meldinger om stråling fra Fukushima

Tokyo (NTB-AFP): Sjefen for Japans strålevernmyndigheter sier opplysningene som er gitt om strålingsfaren fra atomkraftverket i Fukushima, er uriktige.

Shunichi Tanaka kritiserer elektrisitetsselskapet TEPCO (Tokyo Electric Power) og sier opplysningene selskapet har gitt om strålingen er vitenskapelig uakseptable.

Han kritiserer også mediedekningen av en serie vannlekkasjer. De gir et villedende inntrykk av farenivået ved det ødelagte atomkraftverket, fastslår han.

- Det TEPCO snakker om er forurensningsnivået. Men å beskrive det med «millisievert per time» er vitenskapelig uakseptabelt og kan sammenlignes med å oppgi noens vekt i centimeter, sa Tanaka i Tokyo torsdag. Han tilføyde at det riktige ville være å bruke becquerel.

TEPCO sa at man hadde målt 2.200 millisievert stråling per time fra minst en av vanntankene med forurenset kjølevann, og at dette kunne ta livet av et menneske på få timer.

Eksperter påpeker at TEPCOs målinger er gjort svært nær strålingskilden. Et nakent menneske i kjølevannet kan dø i løpet av få timer. Men på bare 50 centimeters avstand synker strålingen til 40 millisievert per time, og gjør liten skade på ansatte med selv den enkleste beskyttelse på normal avstand. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere