RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: - (Afp)

- Overgrepene i Syria når nye høyder

Sist oppdatert:
Forbrytelser mot menneskeheten, konkluderer Amnesty International i ny rapport.

Vilkårlige henrettelser og utstrakt bruk av tortur begått av syriske regjeringsstyrker, er beskrivelser fra Amnesty. I rapporten «Deadly Reprisals» legger organisasjonen fram nye bevis for at regjeringshæren begår omfattende og systematiske overgrep.

Ifølge Amnesty er henrettelsene og torturen mot befolkningen en bevisst strategi.

- Dreper og torturer alle

- Sikkerhetsstyrkene velger ut områder der de mistenker at støtten til opposisjonen befinner seg, sier generalsekretær i Amnesty i Norge, John Peder Egenæs.

- Her dreper og torturer de alle, også kvinner og barn. Vi er vitne til forbrytelser mot menneskeheten mens det internasjonale samfunnet står like lammet som for ett år siden, sier han.

Rapporten fra Amnesty kommer samtidig som USA og Russland beskylder hverandre for våpensalg til Syria. Onsdag forsvarte Russlands utenriksminister Sergej Lavrov landets våpensalg til Syria og beskyldte USA for å forsyne opprørerne i landet med våpen.

Både utenriksministeren og våpenprodusenten påpeker at den russiske våpenleveringen ikke bryter med FNs regler og internasjonale avtaler.

- Må reagere

Med slike beskyldninger virker situasjonen mer fastlåst enn på lenge. Amnesty mener at daglige meldinger om drap, tortur, vilkårlige fengslinger og meningsløs bombing viser med all tydelighet at det internasjonale samfunnet nå må reagere.

- Overgrepene begås både av regjeringsstyrkene og militsen med fullstendig straffefrihet. Når skal det internasjonale samfunnet reagere? spør Egenæs.

Amnesty mener FNs sikkerhetsråd i over et år har nølt, og i mellomtiden har menneskerettighetskrisen i Syria fått utvikle seg.

I mars ga Amnesty ut forrige Syria-rapport som dokumenterte torturmetoder fanger ble utsatt for.

- Denne gangen viser vi hvordan også sivilbefolkningen utsettes for den systematiske torturen, poengterer Egenæs.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere