RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Overgriperen interesserer meg

Robert Wilson ble sendt til kostskole da han var åtte. Han mener det er derfor han i sin litteratur er så opptatt av overgrep mot barn, som i «De forsvunne hendene».

I «De forsvunne hendene» møter vi igjen etterforskeren Javier Falcon. Falcon har knapt mentalt kommet seg av hendelsene i «Den blinde mannen i Sevilla» før det drepes en rik forretningsmann i den mer storartede delen av Sevilla.

Men den drepte mannen skjuler mange hemmeligheter og Falcon møter både FBI, CIA og russisk mafia som handler med mennesker.

Overgrep mot unge mennesker, i alle avskygninger, dukker ofte opp i Wilsons bøker. Han mener det ikke er tilfeldig.

Brutal skoleerfaring
- Da jeg var åtte år gammel, ble jeg sendt på kostskole. Faren min var i flyvåpenet og foreldrene mine mente jeg måtte få en uavbrutt utdannelse. Jeg var skrekkslagen, jeg trodde jo jeg hadde gjort noe galt. I 60-årene var kostskolene i England brutale steder. De ble drevet av noen merkelige personer som i dag aldri hadde fått lov å sette foten sin innenfor. Vi ble slått hele tiden for de minste ting, som å snakke på sovesalen når lyset var slukket, sier Robert Wilson.

Robert Wilson mener klart at opplevelsene i barndommen er blitt en spire i forfatterskapet hans selv om opplevelsene i «De forsvunne hendene» ikke er hans egne.

- Misbrukeren interesserer meg, og den type misbruker som kanskje opprører meg mest er de misbrukte som ender opp som overgripere selv. Intet overgrep mot barn kan forsvares, men på sett og vis kan man forstå overgripere som selv har blitt misbrukt som barn, mener han.

Og ikke minst har han hatt glede av å starte gjenoppbyggingen av sin detektiv Javier Falcon etter at han etterlot ham med dype sår i sjelen i «Den blinde mannen fra Sevilla».

Lite drap ga suksess
Robert Wilson var allerede feiret da han slo voldsomt gjennom i Norge med «Et lite drap i Lisboa». Deretter kom bøkene hans litt hulter til bulter her hjemme. Men kronologisk sett følger «De forsvunne hendene» rett etter «Den blinde mannen i Sevilla». I alt planlegger Wilson fire bøker med Javier Falcon.

Sammen med sin engelske kone deler han tiden mellom England, Portugal og Spania. Førstnevnte land er han sosial i, andre landet skriver han i og tredje landet gjør han sin research for å si det enkelt.

Vil ikke skrive om England
- Jeg har ingen inspirasjon til å skrive om England. I England er jeg sammen med familie og venner. Jeg er en del av samfunnet. For å kunne skrive godt, bør du kunne stå utenfor og observere det du skriver om, sier han.

Slik har Robert Wilson det med Sevilla, byen som har blitt hovedsted for hans to siste suksesser.

- Sevilla går i dvale om vinteren, men mot april begynner de å våkne. Den hellige uken der alle kirkene bringer frem sine jomfruer og prosederer morgen og kveld, er fascinerende. Så har du feriaen. Sevillanerne er kjent for sin lette omgang med tilværelsen. Men selv i slike fantastiske byer, er det en mørk side. Det er spennet i dette som interesserer meg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere