*Nettavisen* Nyheter.

- Overivrig forsøk på å løse Gaza-konflikten

Ap-leder Jonas Gahr Støre

Ap-leder Jonas Gahr Støre Foto: Tommy H. S. Brakstad (Nettavisen)

Ap-leder Jonas Gahr Støre får kritikk for felles Gaza-uttalelse.

Jonas Gahr Støre har sammen med de sosialdemokratiske partilederne i Sverige, Island og Finland kommet med en felles uttalelse om Gaza-konflikten. Danmarks statsminister avsto fra å signere det som blir omtalt som en Gaza-resolusjon.

Helle Thorning-Schmidt, som er leder for det danske Socialdemokratiet, valgte heller å gi sin fulle støtte til EUs Gaza-resolusjon.

- Overivrig
Thorning-Schmidt får skryt av Politikens Europa-korrespondent for å velge EU-sporet, mens Gahrs Støre og hans nordiske partilederkolleger får krass kritikk av samme avis.

- Det er en lettelse at Helle Thorning-Schmidt ikke har satt sitt navn på resolusjonen, skriver Politikens Peter Wivel i en kommentar.

- En avgrunn av utenrikspolitisk innsikt og myndighet skiller den gjennomarbeidede EU-resolusjonen fra de fire nordiske arbeiderledernes velmente, men kanskje litt overivrige forsøk på å løse konflikten ved å skjerpe den, blant annet med krav om merking av produkter fra de ulovlige israelske bosettinger på Jordan-elvens vestbredd, fortsetter Wievel.

Klikk på bildet for å forstørre.

Helle Thorning-Schmidt Foto: Georges Gobet (Scanpix)

- Lite fordømming av Hamas
Wievel mener også at de fire partilederne ikke går langt nok i kritikken og fordømmelsen av Hamas’ rakettangrep mot Israel.

Gahr Støre og de tre andre nordiske partilederne skriver følgende om Hamas: «Vi fordømmer samtidig rakettsoppskytingen til Hamas. Hamas er en terrorstemplet organisasjon av EU, som bruker metoder som vi tar sterkt avstand fra.»

Wievel mener EU-resolusjonen er langt mer modig med å fordømme Hamas’ rakettoppskytning.

Antisemittisme
Videre hevder Wievel at hovedoppgaven til de nordiske arbeiderpartilederne er «å ta vare på borgerne i deres egne land», og at det ikke kan ha gått dem hus forbi at jødiske borgere har blitt «jaget vilt» i en rekke europeiske land den siste måneden.

- Det er ingen grunn til å bære ved til bålet, skriver Wievel.

Han skriver videre at det har blitt ytret voldsomme antisemittistiske holdninger i land som Storbritannia, Frankrike og Tyskland. Wievel henviser blant annet til demonstrasjoner i Tyskland der palestinere har ropt ut: Hamas, Hamas, Juden Ins Gaz! (Hamas, Hamas, gi jødene gass).

Til slutt påpeker Wievel at jøder i Europa ikke har valgt Benjamin Netanyahu som statsminister, og at «ingen av dem er medansvarlig for den israelske krigføringen».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.