*Nettavisen* Nyheter.

- Overlevde på fugleoppkast

Foto: AUSTRALIAN CUSTOMS / HO (EPA)

To burmesiske menn hevder de overlevde i en fryseboks på havet i 25 dager.

21.01.09 17:57

To menn fra Burma, Ko Ko Oo (22) og Haung Htaik (24), ble funnet dehydrert om bord i en fryseboks drivende på havet utenfor Australias kyst.

22-åringen og 24-åringen ble reddet av et helikopter lørdag. De ble behandlet for dehydrering på et sykehus og ble utskrevet tirsdag. Nå har de fortalt verden om den fantastiske overlevelseshistorien.

Et mirakel
Mennene skal ha drevet på havet i fryseboksen i 25 dager etter at fiskebåten deres forliste.

- Bare det at de ble sett, er et mirakel i seg selv med tanke på det enorme havet hvor de har drevet i 25 dager, sier Tracy Jiggins, talsperson for australske redningsmyndigheter, ifølge Otago Daily Times.

Det skal ikke ha vært noe livstegn fra de 18 andre besetningsmedlemmene, som skal ha vært om bord i fiskebåten. Båten skal ha vært på vei fra Thailand til Burma da ulykken inntraff.

Ko Ko Oo har sagt til Sydney Morning Herald at de ikke spiste noe de første ti dagene de var på drift.

- Men to store sjøfugler kom og kastet opp noen småfisk, seks eller syv små fisk, og det var det, sa han til avisen gjennom en tolk.

Drakk regnvann
I tillegg skal de ha drukket regnvann. Redningspilot Terry Gadenne forteller at mennene var svært tørste da de ble reddet, og drakk et par liter med vann på noen sekunder.

De to overlevende har ikke klart å redegjøre for hvorfor eller hvor fiskebåten forliste, og australske myndigheter har besluttet at de ikke vil igangsette noen leteaksjon.

- Vi har kommet fram til at de resterende besetningsmedlemmene ikke ville overlevd 25 dager på havet uten noe til å holde dem flytende, sier Jiggins.

Sår tvil om historien
Derimot er det noen som sår tvil om historien til de burmesiske fiskerne. Paul Luckin fra Brisbane er lege og ekspert på overlevelse i lange perioder.

- Vann er selve nøkkelen til å overleve, så hvis de har hatt regelmessig tilgang på ferskvann som de hadde mulighet til å samle opp, så kan de ha overlevd, sier Luckin til Sydney Morning Herald.

- Men hvis de skulle ha samlet regnvann i fryseboksen, så må bunnen av boksen ha vært ganske ren. Det vil si uten saltvann og død fisk, sier han.

- Og det er usannsynlig at de kan ha drevet i fryseboksen i så lang tid uten å ha tatt inn en viss mengde med saltvann, fortsetter han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.