RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Overvåkningssaken har stoppet opp

Foto: Andersen, Aleksander (SCANPIX)
Overvåkerne nekter å snakke med norske myndigheter.

Agentene i den amerikanske overvåkningsgruppen som overvåket nordmenn på oppdrag fra den amerikanske ambassaden nekter å snakke med norsk politi, melder NRK Morgennytt.

Dette på grunn av taushetsplikten de fremdeles har ovenfor amerikanske myndigheter.

Både norske og svenske justismyndigheter forventer nå at amerikanerne fritar overvåkerne fra taushetsplikten.

Det var TV2 som avslørte gruppen med navn Surveillance Detection Unit (SDU) i november 2010. Gruppen skal ha blitt opprettet våren 2000 og bestått av 15 til 20 personer. Den skal ennå være aktiv, men flyttet fra lokalene i Handelsbygningen sommeren 2010.

Flere nordmenn skal ha blitt overvåket og informasjon om dem ha blitt lagt i det amerikanske terror-registeret SIMAS.

På amerikanernes egen hjemmesiden beskrives SIMAS, eller Security Incident Management Analysis System, som et verdensomspennende web-bassert sikkerhetssystem for diploamter. Amerikansk og klarerte utenlandske sikkerhetspersonell registrerer rapporter om mistenkelig aktivitet (SARs)inn i SIMAS. Basen er et informasjonsdepot for de som driver fysisk sikring i utlandet.

- SIMAS rapporter inneholder typisk detaljerte beskrivelser av mistenkelig aktivitet, mistenkelige personer, biler og annen identifiserende data som er tilgjengelig (for eksempel bilder) Rapportene gir også tid og sted for mistenkelig aktivitet, og kan inneholde forklarende kommentarer fra byråene, står det i beskrivelsen av SIMAS.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere