*Nettavisen* Nyheter.

- P-piller øker ikke vekten

Det slår en ny spansk undersøkelse fast.

(SIDE2): Den spanske undersøkelsen er utført av organisasjonen Equipe Daphne som består av en gruppe leger, hovedsakelig gynekologer. Deres undersøkelse blant 5000 kvinner fastslår at p-piller ikke gir noen variasjon i vekten. De fleste personene som deltok i deres test la verken på seg eller gikk ned i vekt, melder den danske avisen Politiken.

Avkrefter myten
Rundt 80 prosent av de 5000 kvinnene i undersøkelsen registrerte ingen vektøkning i forbindelse med at de begynte på p-piller. Videre viste det seg at 7 prosent faktisk gikk ned i vekt. Men den største andelen av testpersonene opplevde som nevnt ingen forandringer i vekten.

Ifølge en av legene, Iñaki Lete, er det stadig flere kvinner som ikke kun bruker p-piller som prevensjonsmiddel. P-piller med lavt hormonnivå kan forbedre livskvaliteten med tanke på blant annet menstruasjonssmerter og hudproblemer.

Selv om kvinnene i undersøkelsen ikke la på seg av p-pillene påpeker Equipe Daphne at de ikke vil avvise helt at noen kvinner kan oppleve å gå opp i vekt ved bruk av prevensjonsmiddelet. Men myten om at p-piller automatisk medfører til vektøkning, mener de er feil.

P-pille (forkortelse for prevensjonspille) er hormonpreparat i tablettform til forebygging av svangerskap. P-pillen inneholder to hormoner, et østrogen og et gestagen. Disse to hormonene er fremstilt i et laboratorium, men tilsvarer de to kvinnelige kjønnshormonene østrogen og progesteron. Sammen hindrer disse eggløsning og dermed muligheten for å bli gravid. Det gjør de ved å påvirke kroppens store hormonprodusent, hypofysen.

P-piller av kombinasjonstype regnes av Verdens helseorganisasjon (WHO) som forholdsvis sikre prevensjonsmidler med en graviditesfrekvens pr. år på 0.3 ved perfekt bruk, og 8 prosent ved normal bruk.

Minipille er prevensjonsmiddel for kvinner i tablettform som inneholder progestin som virkestoff, i motsetning til kombinasjons-p-piller som også inneholder østrogen.

(Kilder: Lommelegen/Wikipedia)

Følg med på siste nytt innen helse her.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.