RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- På med kondomen!

Foto: Johannessen, Sara (SCANPIX)
Nytt rekordnivå for HIV for menn som har sex med menn.

(SIDE2): Antall meldte tilfeller av hiv blant menn som har sex med menn ser ut til å nå rekordnivå i 2011, skriver Folkehelseinstituttet .

Torsdag 01.desember er det Verdens Aidsdag. En verdensomspennende solidaritetsdag for alle som er berørt av hiv og aids. Rundt om i hele landet blir dagen markert med ulike evenementer. Få oversikt her.

- Når det nå gjenstår én måned av 2011, tyder mye på at det vil bli påvist rundt 270 tilfeller av hivinfeksjon i år, sier Øivind Nilsen, seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet.

Per 1. desember er det i år meldt 154 menn og 57 kvinner med hivinfeksjon i Norge. Menn smittet homoseksuelt er den største gruppen med 81 tilfeller meldt hittil i år. I 2010 ble det meldt 85 menn som har sex med menn med hivinfeksjon.

Vil nærme seg 100
- Dessverre regner vi med at antall meldte hivtilfeller i denne gruppen vil overgå fjoråret og nærme seg 100 tilfeller i 2011. Det betyr at det blir det høyeste antall smittete i denne gruppen i noe enkelt år. Trenden med betydelig nysmitte fortsetter og vi ser dessverre ingen tegn til at dette snur, sier Nilsen.

Flest i Oslo
- Det er en betydelig risikoatferd som ligger bak så mange nye hivpositive menn som har sex med menn. Dette er også svært mange tilfeller sett i forhold til gruppens størrelse i samfunnet, sier han. De fleste tilfellene er meldt i Oslo.

- Hadde alle brukt kondom ved analt samleie ville vi ikke hatt denne situasjonen. Vi er tilbake til der vi startet, med oppfordringen: På med kondom, gutter!

Tall viser at mens kvinnene er smittet i Norge er de fleste menn smittet heteroseksuelt i utlandet. Thailand dominerer som tidligere som hyppigste smittested.

Blant sprøytemisbrukere holder hivtallene i Norge seg på et lavt nivå med rundt 10 nye hivtilfeller i 2011.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere