RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: HO (REUTERS)

- Palmer vokste på Nordpolen

Sist oppdatert:
Forskere har gjort oppsiktsvekkende funn.

Nederlandske forskere har gjort funn som tyder på at plamer florerte i Arktis for over 50 millioner år siden, melder Reuters.

- Arktis kan ha sett veldig lignende ut som det vi nå ser i Florida, sier Appy Sluijs ved Utrecht-universitetet i Nederland, som ledet den internasjonale studien.

Aldri før har palmer blitt sporet så langt nord før.

En rekke forskjellige trær
Forskerne fant pollen fra palmer på et sted 50 mil for selve nordpolen, som skal være 53,5 millioner år gamle. I tillegg fant en pollen fra blant annet eik og en rekke andre trær.

- Tilstedeværelsen av pollen indikerer at den kaldeste måneden i Arktis ikke kunne ha en middeltemperatur som ligger under 8 grader celsius, skriver forskerne i rapporten.

Det motsier all tidligere informasjon, som også benyttes i klimamodeller som beregner fremtidens temperaturer. En har tidligere regnet med at temperaturen var godt under frysepunktet, selv i de varmeste periodene.

Sluijs sier at det er ganske spesielt at palmer, som ikke mister bladene sine om vinteren, klarte å overleve i et område som ikke har sol i fem måneder av året.

Kan ikke forklare funnene
Forskerne påpeker at oppdagelsen av palmer, selv om det usikkert om det er snakk om trær eller planter, kan føre til at fremtidenes klima kan gi oss mange overraskelser.

- Vi kan ikke forklare dette på noen måte med vår nåværende kunnskap om klimasystemet, sier Sluijs.

En av teoriene er at en ny type skyer ble formet i Arktis under oppvarmingsperioden, som fungerte som et slags varmeteppe.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere