RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Pappa drepte ikke alle om bord

Flykapteinen Zaharie Ahmad Shah (53).
Flykapteinen Zaharie Ahmad Shah (53). Foto: Samsul Said (Reuters)
Sist oppdatert:
Sønnen tar bladet fra munnen og avviser alle spekulasjoner.

En av teoriene til at det malaysiske passasjerflyet forsvant sporløst i luften for nesten to uker siden, er at flykapteinen Zaharie Ahmad Shah (53) styrtet flyet med vilje ned i Det indiske hav. En malaysisk etterforskningskilde opplyser til USA Today at kaptein Shah er ansvarlig for at flyet styrtet. Sønnen til kapteinen benekter imidlertid at faren tok alle de 238 menneskene om bord med seg i døden.

- Verken teknisk feil eller kapring
Den samme kilden hevder overfor avisen at det ikke finnes noe bevis for kapring eller teknisk feil.

Flyet MH370 var på vei fra Kuala Lumpur til Beijing da det forsvant sporløst. Senere er det blitt kjent at flyet endret kurs cirka en time etter avgang, og fløy i flere timer i motsatt retning av den opprinnelige kursen. Kommunikasjonssystemet var også skrudd av.

Kilden sier til USA Today at det var kun kapteinen som hadde nok erfaring til å utføre en så omfattende kursendring, og at den 27 år gamle styrmannen ikke hadde nok erfaring til å håndtere flyet alene.

- Jeg kjenner faren min
Etter snart to uker med spekulasjoner, tar sønnen til kapteinen bladet fra munnen og tar kraftig avstand fra spekulasjonene rundt faren.

- Jeg har lest alt på nett, men har ignorert spekulasjoner, sier den yngste sønnen Ahmad Seth (26) til New Strait Times.

- Vi er kanskje ikke så nære ettersom han reiser såpass mye. Men jeg kjenner ham, sier sønnen.

Klamrer seg til håpet
Til tross for at det har gått lang tid siden flyet forsvant, så klamrer sønnen seg fortsatt til håpet.

- Nå venter vi på den riktige bekreftelsen. Jeg tror det når jeg ser bevisene med mine egne øyne, sier han.

En høytstående kilde knyttet til den malaysiske etterforskningen sier til USA Today at de forsøker å presse familien for opplysninger som kan kaste lys over den mentale tilstanden til piloten.

- Ikke i stand til å fly
En venn har uttalt at kapteinen var knust etter at kona forlot ham.

- Han er en av de bedre pilotene som finnes, og jeg er ingen medisinsk ekspert, men tatt i betrakting alt som skjedde i livet til Zaharie, så var han antakelig ikke i mental stand til å fly, sier vennen, som ønsker å være anonym, til New Zealand Herald.

Eksperter Nettavisen har snakket med, tror også at handlingen kan ha vært viljestyrt.

- Gitt at flyvraket er funnet vest for Australia i ingenmannsland, så er det vanskelig å finne en rasjonell forklaring. I den grad man har et fast holdepunkt, at flygeren har svingt sydover i motsatt kurs av det han burde ha holdt, så må det bety noe. Og da må man trekke slutninger. Jeg vil da trekke en slutning om at det er viljestyrt, har den pensjonerte sikkerhetseksperten og etterretningsoffiseren Bernard Duncan Lyng tidligere uttalt til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere