RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Pappa, du har vunnet fredsprisen

Foto: JASON REED (REUTERS)
Sist oppdatert:
- Pappa, du har vunnet Nobels fredspris, Bo har bursdag, og vi har en langhelg foran oss.

- Dette er ikke slik jeg hadde forventet å våkne i morges, sa Barack Obama utenfor Det hvite hus ved 17.15-tiden norsk tid.

Presidenten sa at han er overrasket og ydmyk over at han er tildelt Nobels fredspris. «Jeg føler ikke at jeg fortjener å være i samme kategori med andre store personer som har fått denne prisen. Folk som har inspirert meg og verdens folk i jakten på fred».

Obama sa at han tar imot prisen ikke som et tegn på hva han har utrettet, men som et klart kall for hva USA skal utrette i tiden som kommer.

Han gjorde det klart at dette ikke var en jobb han alene kan utrette, men noe alle verdens ledere og folk må stå sammen om.

- Derfor må denne prisen bli delt med alle som kjemper for fred i verden, sa han.

- Blir ikke ferdig
Obama sa at hans administrasjon vil kjempe for en verden uten atomvåpen, men sa også at dette den jobben ikke vil bli sluttført i hans presidentperiode, eller i hans livstid.

- Men vi kan ikke godta at atomvåpen spres til flere land. Derfor forfølger vi en verden uten atomvåpen, sa Obama.

Fikk vite det av datteren
Men før han sa dette, fortalte presidenten at hans døtre Malia og Sasha hadde kommet inn på soverommet for å fortelle ham om dagens begivenheter.

- Pappa, du har vunnet Nobels fredspris, og Bo (Obama-familiens hund) har bursdag i dag, hadde hans eldste datter Malia sagt. Yngstedatteren Sasha hadde deretter supplert: - Og vi har en tredagers helg foran oss.

- Av og til er det godt å ha en datter som setter ting i perspektiv, sa presidenten til verdenspressen i Rosehagen utenfor Det hvite hus.

Fredag kveld bekreftet Det hvite hus også at Obama vil komme til Oslo for å motta prisen i Desember.

Vinneren
«Obama har som president skapt et nytt klima i internasjonal politikk. Multilateral politikk har fått en sentral posisjon, med vektlegging på rollen som FN og andre internasjonale institusjoner kan spille. Dialog og forhandlinger er foretrukket som instrumentet for å løse de vanskeligste internasjonale konfliktene. Visjonen om en verden fri fra atomvåpen har kraftig stimulert forhandlinger om våpennedrustning og -kontroll (...) sjelden har en person fanget verdens oppmerksomhet og gitt folk håp om en bedre framtid» står det blant annet i begrunnelsen fra Nobelinstituttet.

Les hele begrunnelsen her her (ekstern lenke).

Tidligere fredag ringte statsminister Jens Stoltenberg personlig til Obama for å gratulere ham med tildelingen.

Stoltenberg synes at Obama var et spennende valg av Den norske nobelkomité.

- Tildelingen av Nobels fredspris for 2009 til president Barack Obama er et både spennende og framsynt valg. Det er en viktig pris fordi den kan bidra til å virkeliggjøre presidentens visjoner, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Sverige: - Jeg fatter ikke hvordan nordmennene tenker
Egeland: - Dette er et spark i baken til surpompene
Støre: - Jeg håper prisen vil tjene som inspirasjon
Les også: Fredsprisen går til Barack Obama
Jens Stoltenberg: - Spennende valg
Reaksjoner: - Svært overraskende
Twitter: Dette skrives på nett om Obama
Bildespesial: Se Obamas store øyeblikk

Overrasket
Tidligere fredag sendte nyhetsbyrået Reuters en e-post til Det hvite hus der de fortalte at folk fra hele verden var veldig overrasket over at Obama fikk fredsprisen.

- Det samme er vi, sier Obamas rådgiver David Axelrod til nyhetsbyrået.

CBS' reporter i Det hvite hus sendte umiddelbart hjem følgende utfyllende melding om hva som var Robert Gibbs umiddelbare reaksjon: «WOW!»

Fikk ingen telefon
Obama fikk ikke vite om fredsprisen før den ble annonsert av Jagland kl. 11 fredag formiddag.

Reuters forteller at de vekket Obama tidlig med nyhetene om at han hadde fått prisen.

- Presidenten var ydmyk i forhold til å ha blitt utvalgt av komiteen, sier en talsmann for Det hvite hus.

Hvilke konkrete saker som ga Obama fredsprisen sier ikke Nobelinstituttet noe om i sin begrunnelse. Flere av Obamas initiativer kan ha gitt ham prisen.

Fredsinitiativene
I sin tale i Kairo tidligere i år sa han at «Jeg er kommet til Kairo for å søke en ny begynnelse mellom USA og verdens muslimer».

Han har varslet stenging av fangeleiren på Guantánamo, gått sterkt ut mot tortur som avhørsmetoder, skrinlagt USAs rakettskjold, og tatt til orde for atomnedrustning, og bedt om en ny start i forholdet til Russland, og startet store endringer i USAs klimautslipp.

I Midtøsten har Obama gitt Israel klar beskjed om at behandlingen av palestinerne er uakseptabel, og Syria er igjen tatt inn i varmen og brukes nå i arbeidet med å finne en fredsløsning.

I tillegg lover Obama tilbaketrekning i Irak, men i Afghanistan ønsker han en opptrapping av krigen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere