RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Pass deg for gløgg-gift

Sist oppdatert:
Skyll gryta med eddiksyre, råder Mattilsynet. Da slipper du å bli forgiftet av julegløggen.

(SIDE2): Kjeler som har fått et kobberbelegg etter mye koking av vann, kan gi forgiftning om de brukes til oppvarming av sure næringsmidler som gløgg.

- Ennå er det mange nordmenn som har springvann med mye kobber. Det betyr at vannet er surt. Når man da varmer opp en sur drikk som gløgg i kjelen kan gjestene dine lett bli syke, sier seniorrådgiver i Mattilsynet, Per Fjeldal til Side2.

Det som skjer er at kobber har en akutt irriterende virkning på slimhinnen i magesekk og tarm, og kan føre til brekninger eller oppkast. Kobbersulfat ble tidligere brukt som et effektivt brekkmiddel hos barn med forgiftninger, skriver matportalen.no.

- Det er lurt å ta forhåndregler dersom man ikke vil risikere å bli syk, sier Fjeldal.

Dette er Mattilsynets GLØGG-råd:

Dersom du ønsker å bruke vannkjelen til gløgg eller andre sure næringsmidler, bør du først koke opp litt eddikvann. Fyll kjelen helt opp med ca. én prosent eddikvann, la kjelen stå i minst 15 minutter før det varme vannet helles ut. Skyll kjelen godt. Kobberbelegget vil på den måten løses i det sure eddikvannet, og faren for kobberforgiftning er eliminert.

Du må heller ikke bruke vannkoker til tilberedning av sure næringsmidler. Kobber kan være avsatt også i slike produkter i tillegg til at varmeelementet kan være laget av kobber.

LES MER HELSE HER

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere