*Nettavisen* Nyheter.

- Patrick (40) kunne ha tatt med seg dødsviruset til USA

Den amerikanske hjelpearbeideren Patrick Sawyer døde av Ebola-viruset i forrige uke. Her er han avbildet med en av sine døtre. Bildet til høyre viser helsepersonell som behandler Ebola-pasienter i Vest-Afrika.

Den amerikanske hjelpearbeideren Patrick Sawyer døde av Ebola-viruset i forrige uke. Her er han avbildet med en av sine døtre. Bildet til høyre viser helsepersonell som behandler Ebola-pasienter i Vest-Afrika. Foto: Scanpix (fotomontasje)

Enken til Vestens første Ebola-offer snakker ut i intervju.

31.07.14 13:47

Den amerikanske hjelpearbeideren Patrick Sawyer skulle egentlig reist tilbake til USA for å feire bursdagen til sine to døtre. I stedet ble han den første vestlige personen til å dø av det fryktede Ebola-viruset.

Sawyer, som opprinnelig er fra Liberia, falt om på en flyplass i Nigeria forrige uke. Han hadde nettopp flydd fra Liberia, hvor han jobbet som hjelpearbeider for liberiske myndigheter. Kort tid etter døde han.

Om han fortsatt hadde vært i live, så skulle han etter planen ha reist med fly til familien sin i Minnesota i USA den 16. august.

- Han kunne ha tatt med seg Ebola-viruset hit, sier enken Decontee Sawyer til The Daily Beast.

Sawyer ble trolig smittet av sin syke søster i Liberia.

- Han visste at hun var syk og fortsatte å pleie henne, men han ante ikke at det var Ebola. Det kunne like gjerne ha vært malaria, sier Decontee Sawyer til avisen.

Satt i karantene
Sawyer reiste med fly fra Liberia til Lagos i Nigeria den 22. juli for å delta på en bistandskonferanse. Etter å ha kollapset på flyplassen i Lagos, som er Nigerias finanshovedstad, ble han innlagt på sykehus. Fem dager senere døde han av sykdommen.

Etter dødsfallet ble sykehuset evakuert og satt i karantene. 40 personer som var i kontakt med Sawyer på sykehuset, ble enten isolert eller overvåket – avhengig av hvor mye kontakt de pleiet med Ebola-pasienten. I tillegg overvåker helsemyndigheter 15 personer som var i kontakt med Sawyer på flyturen og flyplassene.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Klikk på bildet for å forstørre.

Decontee Sawyer er enken etter amerikaneren Patrick Sawyer som døde av Ebola i forrige uke. Her er hun avbildet sammen med datteren Bella i deres hjem i Coon Rapids, Minnesota. Foto: Craig Lassig (Ap)


Kriseberedskap
Flere land er nå i kriseberedskap. Storbritannia har hatt krisemøter for å drøfte tiltak ved et eventuelt Ebola-utbrudd i landet. Sierra Leone, som allerede har opplevd flere Ebola-dødsfall, vil sette inn sikkerhetsstyrker for å isolere de verst rammede områdene. Liberia har allerede iverksatt tiltak, og har besluttet å stenge landets skoler.

Det amerikanske Fredskorpset trekker 340 av sine frivillige ut av Guinea som følge av utbruddet. Det kunngjorde organisasjonen onsdag.

Les også:- Dødsvirus kan komme til Norge

Til sammen 1200 mennesker er smittet i det siste utbruddet. 672 av dem er bekreftet omkommet av Ebola-viruset som har en dødelighet på 90 prosent. Dette er tidenes største Ebola-utbrudd.

Klikk på bildet for å forstørre.

Arne Broch Branstæter. Foto: Sylvain Cherkaoui/Cosmos/Leger Uten Grenser

- Kan komme til Norge
Arne Broch Brantsæter er overlege ved Avdeling for infeksjonssykdommer og Avdeling for akuttmedisin ved Oslo universitetssykehus. Han utelukker ikke at vi også kan oppleve tilfeller av Ebola-smitte i Norge.

- Vi kan være trygge på at det ikke blir et stort utbrudd i Norge, men vi må være forberedt på at det kan forekomme enkelttilfeller også hos oss, uttalte Brantsæter til Nettavisen på tirsdag.

- Med økende antall tilfeller øker også muligheten for at en smittet pasient kan reise til et land som Norge, sier han, som nylig jobbet for Leger Uten Grenser på et behandlingssenter for Ebola i Guinea.

- Har gode rutiner
Overlege ved Folkehelseinstituttet, Siri Helene Hauge, uttalte til Nettavisen tirsdag at det er liten spredningsfare om viruset skulle dukke opp i Norge.

- Spredningsfaren er veldig liten. Det som eventuelt kan skje, er at en ebolasmittet person kommer til Norge og blir innlagt på sykehus. Men da har vi gode rutiner på norske sykehus med å isolere sånne pasienter. Noen videre spredning i den norske befolkningen vil jeg anse som svært usannsynlig, sa Hauge til Nettavisen.

Fakta om Ebola

Onsdag kom Folkehelseinstituttet med en oppdatert pressemelding.

«Risiko for smitte til Norge er imidlertid lav. Norske helsemyndigheter følger situasjonen nøye og følger opp Verdens helseorganisasjons vurderinger og råd,» lyder meldingen fra Folkehelseinstituttet.

Folkehelseinstituttet har også publisert reiseråd.

Smertefullt og dødelig
Ebola-viruset er smertefullt og ekstremt dødelig. I første fase av sykdommen forekommer symptomer som hodepine, feber, muskelsmerter og sår hals. Deretter følger symptomer som oppkast, diaré og magesmerter. I sluttfasen rammes pasienten av organsvikt med både indre og ytre blødninger, hvilket innebærer blødninger fra kroppsåpninger som munn, øye, ører og endetarm.

Klikk på bildet for å forstørre.

Peter Piot minner om at overføring av Ebola krever nærkontakt med en smittet person. Foto: Leon Neal (Afp)

- Ikke bekymret
En av forskerne som først oppdaget sykdommen, sier det er ufarlig å sitte ved siden av en person med ebola. Han tror heller ikke vi vil få en stor ebolaepidemi utenfor områdene i Vest-Afrika.

- Jeg ville ikke vært redd for å sitte ved siden av noen med Ebola-viruset på T-banen så sant de ikke kastet opp på deg, sier Peter Piot til nyhetsbyrået AFP.

I 1976 var den da 27 år gamle Piot med på å oppdage ebolaviruset. Det skjedde da han og andre belgiske forskere analyserte blodet til en nonne som hadde dødd av en ukjent sykdom i landet som i dag heter Kongo, melder NTB.

Piot er i dag professor og leder for London School of Hygiene and Tropical Medicin. Tidligere har han ledet FNs program for bekjempelse av hiv og aids.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.