RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Pensjonen var en del av godtgjørelsen

Foto: Roald, Berit (Scanpix)
Sist oppdatert:
Anders Talleraas sier at mange oppfattet Stortingets pensjonsordning som en slags etterbetaling av stortingslønna.

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Den tidligere stortingsrepresentanten gjennom 20 år ble grillet av statsadvokat Elisabeth Rocher om hva han oppfattet som inntekt han kunne og ikke kunne ha mens han mottok pensjon fra Stortinget.

Talleraas ble blant annet spurt om han fulgte med i saken mot tidligere stortingsrepresentant Grethe Knudsen. Hun måtte i 2004 frasi seg stortingspensjonen og etterbetale 352.000 kroner i skatt fordi hun fikk inntekt gjennom to selskaper hun eide. Knudsen hadde ikke tatt ut lønn eller utbytte, men dette ble likevel oppfattet som innekt (les DN fra 2004).

- Jeg fulgte ikke med i den saken. Jeg vet ikke om jeg har lest det eller ikke lest det, men jeg må forholde meg til det jeg får fra Stortinget, sa Talleraas i retten.

Fikk informasjon
Talleraas mottok informasjon fra Stortinget om at «tilsvarende inntektsgivende arbeid betyr inntekt opptil kroner 323.400». Dette ble informert om i et skriv fra Stortinget sammen med søknad om pensjon i 2000.

Talleraas fortalte i retten at han alltid passet på å ha en fastlønn som var under 323.400 kroner, men at styrehonorarene kom utenom. Han oppfattet at disse honorarene på flere hundre tusen kroner årlig var å oppfatte som tilfeldig inntekt fordi disse honorarene ble fastsatt av generalforsamlingene i selskapene etter at arbeidet var utført, og at de ble utbetalt året etter at arbeidet var gjort.

Han sa at disse styrehonorarene også var usikre inntektskilder fordi man ikke visste hvor lenge en generalforsamling ville beholde styremedlemmene.

- En del av lønna
I Oslo tingrett har Talleraas også forklart at mange i Stortinget, den gang han var representant, opplevde Stortingets pensjonsordning som en godtgjørelse av det arbeidet representantene gjorde.

- Det passet aldri å gi noe stort tillegg i stortingslønna. Da jeg kom inn på Stortinget i 1977 så var det slik at jeg som siviløkonom ikke tjente noe mer på Stortinget enn jeg ville gjort ellers. Lønna var ganske beskjedent, sa Talleraas.

Han forklarte Oslo tingrett at lønna ble holdt lav for ikke å sende feil signaler til andre norske lønnsmottakere. Derimot ble lønna plusset på med ulike tillegg og godtgjørelser som borteboertillegg, dagpenger og reisegodtgjørelser. Ifølge Talleraas var det mange som opplevde at også stortingspensjonen var en del av denne godtgjørelsen – en slags etterbetalt lønn.

Denne holdningen kom også til uttrykk i et intervju som Dagbladet i sin tid skrev, og som Dagsavisen gjenga etter at Stortingets såkalte «gullpensjonister» ble avslørt i 2008.

- Jeg ser på 75-årsregelen som en del av den samlede stortingsgodtgjørelsen, sa han til Dagbladet.

- Har du tenkt å benytte den?

- Jeg synes det er lenge til jeg er 55, og har tenkt å ha mye moro heretter.

- 75-årsregelen gir muligheter til det?

- Min plan er å arbeide i det private næringslivet og tjene brukbart på det. Men 75-årsregelen er et godt sikkerhetsnett, og det er det viktig å ta med seg, sa Talleraas i intervjuet som Dagsavisen gjenga deler av.

Du kan lese artikkelen her.

- Ikke rettferdig
- Den artikkelen var langt fra rettferdig. I det intervjuet ble jeg spurt om jeg skulle bruke stortingspensjonen etter 75-årsregelen. Jeg sa at det vet jeg ikke, men at jeg skal ha mye moro i næringslivet før det. Det ble slått opp som at jeg skal ha mye moro for pensjonen. Jeg har ikke hatt lyst til å snakke med den journalisten etter det, sa Talleraas i retten.

I retten har Talleraas innrømmet at han har brukt pensjonsordningen som et sikkerhetsnett mens han har jobbet med rådgivning i næringslivet, styrearbeid og kjøp og salg av mindre bedrifter.

- Det var utvikling av lokalt næringsliv jeg skulle ha mye moro med i de yrkesaktive årene jeg hadde igjen, sa Talleraas.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere