RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Advokat Harald Stabell tror Petter Northug kan få utsatt soningen til etter sesongen og at han får fotlenkesoning.
Advokat Harald Stabell tror Petter Northug kan få utsatt soningen til etter sesongen og at han får fotlenkesoning. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

- Petter bør be om fotlenke og utsettelse

Sist oppdatert:
Kjendisadvokat Harald Stabell sier Petter Northug har fått en dom både han og samfunnet kan leve med.

Petter Northug ble i Sør-Trøndelag tingrett dømt til fengsel i 50 dager, med fradrag for to dagers varetekt, pluss 185.000 kroner i bot for fyllekjøringen. Han er også fradømt førerkortet resten av livet, noe som i praksis betyr at han kan søke om å få førerkort på nytt etter fem år.

Påtalemyndigheten ba opprinnelig om 60 dager i fengsel, men dommeren fant formildende omstendigheter som gjorde at hun reduserte straffen med ti dager i forhold til den påstanden.

- Grundig dom

- Dette er en dom Petter Northug kan leve godt med og som han har akseptert. Jeg tror også samfunnet kan leve godt med den. Dommen er grundig og gjennomarbeidet i premissene og begrunnelsen, sier advokat Harald Stabell til Nettavisen få minutter etter at dommen var avsagt.

Han sier at noen kanskje hadde ventet en strengere straff, men at de færreste kjenner alle detaljene i saken.


- Han har fått litt uttelling for at tingretten har redusert tiltalepunktet som gjelder falsk anklage fra tre til ett tilfelle. Forholdet kan muligens bli diskutert, men jeg vil ikke kommentere det ytterligere. Dessuten har han fått strafferabatt for at han tilstår i løpet av det første døgnet, og det skal han ha. Jeg tror ingen vil få gehør for en uttalelse om at han får særbehandling i formildende retning, sier Stabell. 

Tror Petter kan få utsatt soningen

Advokaten har en klar oppfordring til Petter Northug når det gjelder gjennomføringen av straffen.

- Det Petter bør gjør nå er å søke fotlenkesoning og begjære en utsettelse av soningen til etter sesongen eller i alle fall etter VM. Jeg er ganske sikkert på at han får fotlenkesoning. Dette er rett i kjernen av fotlenkesoning. Dessuten har han gode grunner til å utsette soningen på grunn av yrke. Han er nærmest som sesongarbeider å regne. Argumenter som går på helse, utdanning og yrke skal vektlegges, sier Harald Stabell til Nettavisen. 

- Har han fått en streng straff?

- Nei, jeg vil si den er midt på treet. Jeg synes det var en klok og riktig vurdering etter rettspraksis for de ulike forholdene. Jeg tror ikke det blir noen stor debatt rundt straffen. 

Kortere straff for tilsvarende promille

Petter Northug vedtok dommen på stedet.

Nettavisen har ikke funnet noen dommer i identiske saker som Northugs, da han er dømt for flere forhold som hver for seg kan idømmes ubetinget fengsel. Blant annet får Northug en strengere straff fordi han nå dømmes for blant annet for falsk forklaring og fordi han forlot en skadet person i tillegg til selve fyllekjøringen.

Men det finnes en rekke eksempler på personer som er dømt for fyllekjøring med tilsvarende promille.

Blant annet en mann i 70-årene ble av Aust-Agder tingrett dømt til 17 dagers ubetinget fengsel i 2013. Han fyllekjørte 600 meter og kolliderte deretter med autovernet. Promillen ble målt til 1,66. Ingen personer ble skadet som følge av fyllekjøringen.

En 21-åring med 1,99 i promille stakk av fra politiet under pågripelsen. Han ble dømt til 24 dagers fengsel og 38.000 kroner i bot i 2012. Han hadde passasjerer i bilen, men ingen ble skadet.

En mann i slutten av 20-årene fyllekjørte og mistet kontrollen på vinterføre. Bilen havnet utenfor veien, på siden og mannen stakk fra stedet i romjulen 2012. Dette resulterte i en dom på 26 dagers fengsel og 20.000 i bot. Mannen mistet førerkortet i to og et halvt år. Hvor høy promillen var er ikke kjent.

Sjåføren av denne bilen fyllekjørte da han havnet utenfor veien. Mannen ble dømt til 26 dagers fengsel.
Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere