- Pinlig å være stortingsrepresentant i dag

Frp-politiker Christian Tybring-Gjedde får høre det etter plakatshowet på Stortinget.

28.11.12 08:29

Frps Christian Tybring-Gjedde valgte en utradisjonell måte å få fram budskapet sitt under finansdebatten tirsdag.

Fra Stortingets talerstol holdt han opp gule plakater der det blant annet sto «Ingen nullskattytere med Frp» og «Store skatteletter for folk flest med Frp».

- Jeg gjorde dette som en politisk markering. Jeg er lei av Arbeiderpartiets politiske propaganda, sier Tybring-Gjedde til Nettavisen.

- Nå har man det på film, at det ikke blir nullskatteytere hvis Fremskrittspartiet kommer i regjering, ingen kutt i sykelønnsordningen og at det blir solide skattelettelser for folk flest, fortsetter Tybring-Gjedde.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: SUPPERÅDET STORTINGET

- Pinlig
Ikke alle likte Tybring-Gjeddes stunt. Spesielt på Twitter: vekket stuntet hans stor oppmerksomhet.

«En blitzer? Nei. Bare Tybring-Gjedde med plakatshow på Stortingets talerstol», skriver Høyres Torbjørn Røe-Isaksen.

KrFs Dagrun Eriksen mener: «Pinlig å være stortingsrepresentant i dag. Nasjonens øverste talerstol bør vi ha litt respekt for.»

«Kan noen snart holde opp en plakat i stortingssalen og spørre om det har rabla for Tybring-Gjedde?» lurer Thomas Strandberg.

Geir Pollestad tvitrer: «Grusomt flaut å se Tybring Gjedde stå med gule plakater på Stortingets talerstol. Pinlig! Og Ole Brumm slips.»

Gjør narr av plakaten
Tirsdag kveld følges Tybring-Gjeddes plakatbudskap opp med en rekke parodier. Folk legger ut manipulerte bilder av Frp-politikeren, hvor han istedenfor sin politiske plakat blant annet holder opp et bilde av Mikke og Minni Mus, en kassettspiller, eller plakater med for eksempel en savnet kattepus.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det var ikke meningen å vise Stortingets talerstol disrespekt. Hvis noen mener jeg gjorde det, beklager jeg det, men det var altså ikke meningen, sier Tybring-Gjedde til Nettavisen.

Skattekrangelen
Arbeiderpartiet og de blå-blå beskyldte hverandre for å drive med svartmaling, parodi, sjofel argumentasjon, tåpelighet, løgn og grove feil da Stortinget skulle vedta neste års statsbudsjett med minimale endringer, skriver NTB tirsdag.

Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen måtte tåle irettesettelse fra presidentplassen for omtalen av Arbeiderpartiets argumentasjon i skattepolitikken som «tåpelig».

– Det finnes bedre egnede parlamentariske uttrykk, sa visepresident Per-Kristian Foss (H), som derimot lot det passere da Solvik-Olsen omtalte argumentene som «sjofle».

10 milliarder tapt
Foranledningen var at Arbeiderpartiets parlamentariske leder Helga Pedersen i sitt innlegg i tirsdagens finansdebatt la fram et regnestykke som konkluderer med at en fjerning av formuesskatten vil bety 10 milliarder kroner i tapte inntekter for kommunene.

– Det blir 10 milliarder mindre til skole, helse, eldreomsorg og andre viktige velferdstilbud i kommunene. Samtidig kan landets rikeste i praksis bli nullskattytere. Og selv om Høyre og Fremskrittspartiet lover at de ikke skal bli nullskattytere, så klarer de ikke si hvordan de skal klare det, sa hun.

Pedersen la til at mens folk flest vil få en hundrelapp i skattekutt i måneden, vil de med inntekt over 3 millioner kroner i året få skattekutt på 64.000 i året med Høyres opplegg.

– Det er 40 ganger så mye til de rike som til folk flest, sa hun.

– Grov feil

Høyre-leder Erna Solberg gikk umiddelbart til motangrep.

– Helga Pedersen gjør en grov feil. Det er like mye penger til kommunene i vårt alternative budsjett. Jeg håper det kan rettes opp. Hvis ikke, finnes det kun uparlamentariske uttrykk for å karakterisere den delen av innlegget, sa Solberg.

Høyre-lederen ble senere utfordret på om hun deler Solvik-Olsens syn på handlingsregelen som unødvendig byråkratisk, og svarte at Høyre «står fast» på handlingsregelen.

Fattige og ledige
Opposisjonen angrep på sin side de rødgrønne, og spesielt Arbeiderpartiet, for at 100.000 barn lever i familier med inntekt under fattigdomsgrensen, for køer i rusomsorgen og for lav sysselsetting blant funksjonshemmede, delvis uføre og mange med minoritetsbakgrunn.

– Hvis regjeringens politikk for arbeid hadde vært fremragende, ville vi jo sett resultater på disse områdene, og det gjør vi ikke, sa Frp-leder Siv Jensen.

– Hvor er regjeringens tiltak mot fattigdom, ville KrF-leder Knut Arild Hareide vite.

Stoltenberg viste til 300.000 flere i arbeid og Europas laveste ledighet, men la til at «det er for mange mennesker som lever i fattigdom i Norge».

MEST LEST PÅ NETTAVISEN:

Lang ferd
Arbeiderpartiets finanspolitiske talsmann Torgeir Micaelsen som også leder Stortingets finanskomité, åpnet finansdebatten med å omtale opposisjonens beskrivelse av den rødgrønne regjeringens økonomiske politikk som en parodisk svartmaling.

Solvik-Olsen fulgte opp med å be finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) slutte med løgnaktige påstander om at Frp underslår at de vil pumpe opp neste års statsbudsjett med 5 milliarder kroner. Frp underslår ikke dette, men er tvert om stolt av det.

Hakk i hæl kom Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner og beskrev regjeringen som idéløs og uten gjennomføringskraft.

Dermed var lerretet spent opp for en lang dags ferd fram mot de små timer, der stortingsflertallet til slutt vedtar den rødgrønne flertallsregjeringens forslag til neste års statsbudsjett med promillesmå endringer.

Det forutsigbare forhindret ikke at 99 stortingsrepresentanter og statsråder hadde tegnet seg på talerlisten i løpet av de første fem timene av debatten. Da var man kommet til nummer 14 i rekken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.