- Piskeforslag mangler enhver realisme

Øyvind Eikrem

Øyvind Eikrem Foto: Wikimedia

NTNU-psykolog mener piskeprofessoren bare får fram ett eneste poeng.

- Når Espen Schaanning tar til orde for pisking som alternativ til fengselsstraff, så setter han fingeren på at fengsel faktisk er en hard straff, sier Øyvind Eikrem, førsteamanuensis psykologi ved NTNU i Trondheim, til Nettavisen.

Det var professor i idehistorie ved Universitetet i Oslo Espen Schaanning som i Dagbladet tirsdag trakk frem pisking som et frivillig alternativ til fengelsstraff.

Det blir for enkelt, mener Eikrem.

- Å sitte i fengsel er ikke som å gå på kontoret sitt, surfe litt på nettet og lese en bok. Men utover det har ikke Schaaning noe poeng. Forslaget om pisking mangler enhver realisme. Om folk skulle ha tatt stilling til forslaget, så ville det trolig ha fått en ensifret oppslutning i en meningsmåling. Det er lite, sier Øyvind Eikrem, førsteamanuensis psykologi ved NTNU i Trondheim, til Nettavisen.

Les også:Professor vil piske kriminelle

Han tviler på at brutal avstraffelse tjener til noe godt.

- Mange samfunn som bruker fysisk avstraffelse har mye mer vold enn det vi ser her i Norge, sier Eikrem.

- Moralsk spørsmål
Eikrem peker på at Norge ligger på bunn på verdensbasis i antall fengslede i andel av befolkningen, noe som nylig ble omtalt i artikkelen Empty the Prisons i Wired Magazine.

- Men spørsmålet om pisking handler ikke bare om hensiktsmessigheten ved en slik type straff, det er også et moralsk spørsmål. Man kan tenke seg at dødsskvadroner mot kriminelle er effektivt, men vi har likevel ikke dødsskvadroner, sier Eikrem.

Les også:- Heller fengsel enn pisking

Han karakteriserer piskeutspillet som «en vill idé». Justisminister Knut Storberget sa tirsdag til Dagbladet at han aldri har vært borti et forslag som i større grad bidrar til å avspore en viktig debatt.

- Det er jeg enig med Storberget i. Det er jo greit med ville ideer, men her mangler Schaanning den kritiske sans og gode dømmekraft, sier Eikrem.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.