RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Planla terror i Norge

Foto: Handout
Sist oppdatert:
Nå er han utlevert til USA.

Britisk politi har torsdag utlevert den terrormistenkte Abid Naseer (26) til amerikanske myndigheter, melder nyhetsbyrået AP.

I USA står han overfor en terrortiltale hvor han anklages for å ha planlagt å sprenge eksplosiver på undergrunnsbanen i New York City.

Påtalemyndigheten vil stille ham for retten for angivelige terrorplaner som også inkluderte angrep i Storbritannia og Norge. Planen skal blant annet ha vært å bombe et kjøpesenter i den britiske byen Manchester.

Omfattende al-Qaida-plott
Den amerikanske påtalemyndigheten har tidligere opplyst i en britisk rettshøring at de vil kunne bevise at Naseer var delaktig i et omfattende al-Qaida-plott hvor han samlet inn bombematerialer, gjennomførte forberedelser til terrorangrep og hadde kontakt med operative Al-Qaida-medlemmer.

26-åringen har sittet i britisk varetekt siden han ble pågrepet i juli måned i 2010, opplyser Scotland Yard i en pressemelding. Han har forsøkt å kjempe mot utlevering til USA. Men i mai måned ble ankesaken hans avvist i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, melder BBC.

Naseer var mistenkt for å være lederen av en terrorcelle i Storbritannia som planla å sprenge et kjøpesenter i Manchester. Men britiske påtalemyndigheter mente det ikke var tilstrekkelig bevis til å ta ut terrortiltale mot 26-åringen.

Sikkerhetsrisiko
En britisk domstol slo fast at Naseer utgjorde en sikkerhetsrisiko, men ville ikke utlevere ham til hjemlandet Pakistan fordi han risikerte å bli torturert.

USA mener de har tilstrekkelig bevis til å knytte Naseer opp mot et mer omfattende terrorplott som inkluderer flere terrormål, deriblant i USA. 26-åringen risikerer å bli dømt til livstid i fengsel om han blir funnet skyldig i USA.

Naseer er også mistenkt for å ha pleiet kontakt med Mikael Davud, Shawan Sadek Saeed Bujak og David Jakobsen i den norske terrorsaken, ifølge NRK.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere