*Nettavisen* Nyheter.

- Planlegger atomangrep mot Iran

Foto: (EPA/Scanpix)

Ifølge The Sunday Times planlegger Israel et kjernefysisk angrep mot Iran.

07.01.07 19:46

Israel skal ha laget planer for et angrep med taktiske atomvåpen mot iranske anlegg der det anrikes uran. Det skriver The Sunday Times søndag.

Avisen siterer «flere israelske militærkilder» på at to skvadroner i det israelske luftforsvaret har trent på å sprenge anrikingsanlegget Natanz med svakt kjernefysiske «bunker buster»-bomber.

Fløy til Gibraltar
Videre skriver Sunday Times at Israel ser for seg å først bruke konvensjonelle laseguidede bomber for å åpne tunneler i bombemålene. Deretter vil så kjernefysiske sprengladninger bli sendt ned i tunnelen for så å eksplodere dypt under bakken, og dermed begrense spredningen av radioaktivitet.

Israelske piloter har de siste ukene fløyet til Gibraltar for å trene på den 3.200 kilometer lange turen frem og tilbake til de iranske målene. Tre mulige ruter er blitt kartlagt, blant annet en over Tyrkia.

Siste utvei
Andre kilder sier til avisen at et kjernefysisk angrep bare vil bli aktuelt dersom et konvensjonelt angrep utelukkes og om USA nekter å gripe inn.

Avsløreingen av planene kan være bevisst fra Israels side for å legge press på Iran til å stanse anrikingsprogrammet, legger avisen til.

USA har hele tiden understreket at bruk av militær makt mot Iran er en mulighet, men at førsteprioritet er å finne en diplomatisk løsning på striden.

Utvidet programmet
Iran hevder at atomprogrammet kun skal brukes til energiformål, men den vestlige verden frykter at landet skal utvikle atomvåpen.

I jula opplyste Iran at lande vil installere 3000 nye sentrifuger ved fabrikken Natanz. Sentrifugene benyttes i anrikingen av uran og vil øke kapasiteten betraktelig.

Utspillet kom etter at FNs sikkerhetsråd ble om å innføre sanksjoner mot Teheran på grunn av landets kjernefysiske program.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.