- Plaster erstatter nåler

Foto: (Foto: Crestock)

I fremtiden kan du få vaksinen gjennom et plaster istedenfor en vond nål i armen.

(SIDE2): Amerikanske forskere har utviklet et plaster som skal kunne utkonkurrere sprøyter og effektivisere beskyttelsen mot sykdommer som for eksempel influensa. Det melder BBC Health.

Plasteret har hundre mikroskopiske nåler på 0.65mm som trenger inn i huden, og undersøkelser som er gjort på mus viser at plasteret kan gi et bedre forsvar enn den vanlige sprøyta.

Få vaksinen i posten
Forskerne ved Emory University og Georgia Institute of Technology mener at plasteret en dag i fremtiden kan fungere som hjemmevaksinering.

- Vi ser for oss at folk kan få plasteret i posten eller ved et apotek og ta vaksinen selv hjemme, sier leder for studien, Sean Sullivan.

Les mer helse her

Influensavaksine på mus
Plasteret er designet på en slik måte at det penetrerer det ytterste hudlaget. For å teste ut teknologien sprøytet forskerne inn en influensavaksine i plasteret og en gruppe mus fikk dette mens en annen gruppe mus fikk den tradisjonelle nålen. En tredje gruppe mus fikk plaster uten vaksine.

Tre måneder senere fant forskerteamet at plasteret gjorde at musene produserer et mer effektivt immunforsvar enn standard vaksinasjonen.

- Ikke bare forenkler det selve vaksinasjonen om folk kan gjøre dette hjemme selv, men det kan også gjøre en pandemi mye enklere.

Ingen farlige nåler
Selv om studien kun tok for seg influensavaksine håpet forskerne at teknologien kan brukes også for andre typer vaksiner og at kostnadene ikke vil bli dyrere enn for sprøytene.

Fordi mikronålene på plasteret følger med inn i huden vil det ikke være noen farlige nåler til overs, sier Sullivan.

Med forfatter av studien Professor Richard Compans fra Emory University Medical School, mener nålene ikke trenger å gå langt inn i huden fordi immuncellene ligger helt ytterst i huden vår.

- Vi håper å få gjennomført en studie med mennesker i løpet av de neste årene, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.