*Nettavisen* Nyheter.

- Plaster på såret etter krigen med Borten Moe?

Foto: (Scanpix/ANB)

Frp synes det er merkelig at regjeringen nå øker bevilgningene til miljøvernorganisasjonene.

Regjeringen foreslår en økning av grunnstøtten til miljøvernorganisasjonene i neste års statsbudsjett - en økning fra totalt 41,5 til 49,6 millioner kroner.

Dette får Fremskrittspartiet (Frp) til å reagere.

- Jeg reagerer på at man øker bevilgningen så kraftig i et såkalt stramt budsjett, sier Frps miljøpolitiske talsmann, Oskar Grimstad, til Nettavisen.

- For å få goodwill?
Grimstad sier han ikke kan forstå hvorfor regjeringen øker grunnstøtten til miljøvernorganisasjonene så betydelig, mens andre i samfunnet må stramme inn livreima.

- Det fremstår som veldig underlig når man viser til måtehold og situasjonen i Europa ellers, og så legge til grunn en så betydelig økning som dette, sier han.

Han mer enn gjerne antyder hva som kan være årsaken til økningen.

- Er dette fordi man skal kjøpe seg goodwill, fordi Ola Borten Moe gikk til krig mot miljøbevegelsen? spør Grimstad.

- Han kaster dritt
Økningen kommer under to måneder etter at olje- og energiminister Ola Borten Moe gikk til frontalangrep på miljøbevegelsen.

- Jeg opplever at miljøbevegelsen aktivt legger kjelker i veien for at vi skal lykkes med våre ambisiøse fornybare mål. Det går ikke i hop å både ha en ambisjon om mer fornybar energiproduksjon og samtidig nekte å ta konsekvensene av det, sa Borten Moe til NTB.

Bellona-leder Frederic Hauge svarte blant annet med å kalle Borten Moe for «fullstendig inkompetent».

- Han sprer løgner og kaster dritt, og erklærer krig. Og krig skal han få, tordnet Hauge.

- Gjorde det anstrengt
- Den umiddelbare tanken er at man forsøker å reparere forholdet mellom regjeringen og miljøvernorganisasjonene, et forhold som Ola Borten Moe helt klart var med på å gjøre veldig anstrengt, sier Grimstad.

Frp-representanten vil fredag sende et skriftlig spørsmål til miljø- og utviklingsminister Erik Solheim, for å spørre om hvorfor miljøbevegelsen fortjener en så kraftig økning i bevilgningene.

- Jeg forventer en god begrunnelse for den enorme økningen. Hvis ikke er det enda større grunn til å stile spørsmål ved dette, for vi ser ingen grunn til at de skal øke det så mye, sier han.

- Må være kritisk
Grimstad mener regjeringen også bør være mer kritisk til hvem som får penger på miljøsiden.

- Det er veldig mange av disse organisasjonene, så man må gå inn og være kritisk. Når man har en rekke miljøvernorganisasjonen som har de samme uttalte målene, og den samme argumentasjonen, så må man få lov til å spørre seg om det er nok å legge miljøvern til navnet og så er man berettiget til nasjonal støtte, sier Grimstad.

Han viser til at staten årlig bruker om lag 100 millioner kroner på miljøvernorganisasjonen. I tilegg til grunnstøtten kommer prosjektstøtte.

- Vi spør oss om det kunne vært lurt med en samordning av organisasjonene, slik at ressursene blir bedre faglig, i stedet for at antallet organisasjoner bare får eskalere, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.