- Polakker snakker fra levra og tenker ikke alltid på konsekvensene

- Ser du på uttalelsen hennes med norske briller, kan den være urettferdig mot ministeren, sier den polske professoren Nina Witoszek.

- Ser du på uttalelsen hennes med norske briller, kan den være urettferdig mot ministeren, sier den polske professoren Nina Witoszek. Foto: Uio

Polsk professor forstår hvorfor den polske barnelegen langet ut mot helseministeren.

26.02.15 14:03

- Denne døden tilgir jeg deg aldri, skrev barnelege Anna Owczarz etter at ti måneder gamle Sebastian døde i helgen. Barneavdelingen i Kristiansund har helgestengt. Polske Owczarz var Sebastians lege.

«Han døde i mine hender fordi du velsignet denne helgestengningen!!! Ta fram det brevet jeg sendte deg 23. oktober hvor jeg ba deg om hjelp. Flere foreldre gjorde det samtidig! Jeg vil si deg det samme som jeg sa til mine direktører og klinikksjef- dere er total uegnede til å drive med helse! Ta hatten og gå!» skrev hun.

Les også: Foreldrene sendte bekymringsbrev om lang reisevei - så døde Sebastian i helikopteret

I ettertid har hun forklart at utsagnet var skrevet som et følelsesutbrudd, men hun har ikke trukket det tilbake.

Artikkelen fortsetter under bildet.

«Han døde i mine hender fordi du velsignet denne helgestengningen» skrev overlege Anna Owczarz til helseminister Bent Høie.


- Polakker er mye mindre kalkulerende

Nina Witoszek, som også er polsk, er professor ved senter for miljø og utvikling ved Universitetet i Oslo. Hun er svært frittalende, og hun ble utvist fra Polen og kom til Norge som flyktning i 1983, blant annet på grunn av sitt arbeid som redaktør og oversetter i et undergrunnsforlag i Øst-Europa. I 2005 fikk hun Fritt Ords pris.

- Den polske legen har et barns død i hjertet sitt. I sinne og forargelse prøver hun å finne noen å skylde på. Det er en spontan reaksjon. Polakker er mye mindre kalkulerende i forhold til konsekvenser enn hva nordmenn er. Polakker snakker vanligvis fra levra, spesielt når de er i utlandet, sier Witoszek til Nettavisen.

Reagerer med sinne

Hun mener den rasjonelle og kalkulerende siden er mindre påtrengende hos polakker enn hos nordmenn.

- Jeg forstår henne selvfølgelig. Ser du på uttalelsen hennes med norske briller, kan den være urettferdig mot ministeren. Selv reagerer jeg ofte med sinne. Jeg er så heldig at jeg har en norsk mann som forsøker å påvirke meg med en rasjonalitetsvaksine som er kulturelt betinget. Når jeg skriver mine kronikker kommer de i to versjoner, en rett fra levra og den andre som har gått gjennom det norske filteret, sier professoren.

Den polske barnelegen har fått mye støtte etter kommentaren sin.

HTML EMBED
HTML EMBED
HTML EMBED


- Suicidalt mot

- Hva er det i den polske kulturen som gjør at polakker er såpass frittalende?

- Det er flere ting. Vi har en mye mer tragisk kultur, og vi trengte mot. Mot har vært en slags vare som man brukte for å starte nye prosjekter og berge et alternativt samfunn, blant annet under det kommunistiske regimet. Av og til kan dette motet være suicidalt, det har en slags galskap i seg. Takket være den galskapen overlevde Polen og polakkene, sier Nina Witoszek og fortsetter.

- Det er en interessant belastning når det gjelder det nasjonale temperamentet. Det kan være et signal om at en er uberegnelig og handler mot sine egne interesser. Men det er også en betingelse for utvikling og suksess. Dristige løsninger trenger risikotenkning, mer «baller», sier hun.

Har det for godt i Norge

- Kunne en norsk lege kommet med en lignende uttalelse?

- Nordmenn har også «baller», det så vi for eksempel i serien «Kampen om tungtvannet». Det finnes litt kamikazekultur blant nordmenn også. Men velstand og selvgodhet dreper litt av dette elementet. Når man har det så godt er det best å leve et harmonisk liv, det er mer behagelig.

Hun mener det finnes mennesker i norsk kultur som også snakker rett fra levra.

- Ta Hege Storhaug og Per Sandberg. Gro Harlem Brundtland gjorde det ofte. Så det finnes menn og kvinner som har et annet temperament, et mer slavisk eller latinsk temperament. Men de er einstøinger i den norske kulturen, sier Nina Witoszek.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.