- Politiansatt stjal våpen fra jobb

Skal også ha søkt etter personer i politiets register uten gyldig grunn.

21.01.15 12:01

Politiets eget kontrollorgan - Spesialenheten for politisaker - har tatt ut tiltale mot en sivilt ansatt i Politiets utlendingsenhet (PU) for å ha misbrukt sin stilling.

Mannen i 40-årene skal ifølge tiltalen ha gjort seg skyldig i flere lovbrudd i løpet av en periode på to år.

Han skal blant annet ha stjålet et våpenbelte fra treningsrommet til Politiets Utlendingsenhet i Oslo. Beltet inneholdt en teleskopbatong, pepperspray, en lommekniv og håndjern. Mannen er også tiltalt for å ulovlig ha oppbevart batongen og peppersprayen i hjemmet sitt.

- Søkte opp samme kvinne 51 ganger
58 ganger skal han ha brukt politiets straffesaksregister, et etterretningsregister og i utlendingsforvaltningens saksbehandlingssystem uten tjenestelig grunn. 51 av disse søkene skal han ha gjort på en iransk kvinnelig flyktning over en periode på 40 dager. De resterende sju søkene er gjort på tre andre personer.

Søkene er ifølge Spesialenheten for politisaker et brudd på straffelovens paragraf 324: «For som offentlig tjenestemann forsettlig å ha overtrådt en tjenesteplikt».

I mannens bolig skal det også ha blitt funnet et pass tilhørende den iranske kvinnen som mannen er tiltalt for å ha søkt opp 51 ganger i de interne politisystemene.

- Jukset med overtidstimer
I tillegg til tiltalepunktene som går på misbruk av stillingen som tjenestemann skal mannen ha forsøkt å lure politiet til å betale ham for overtidstimer som han ikke hadde arbeidet.

I tiltalen er det ramset opp rundt 45 timer overtid fordelt på seks dager hvor mannen skal ha levert overtidslister for timer han ikke hadde arbeidet.

«Dette medførte tap for Politiets utlendingsenhet med kr. 2.884 og fare for tap med kr. 17.701. Forholdet anses som grovt særlig fordi det ble forøvet av en offentlig tjenestemann», står det i tiltalen.

- Suspendert
Det var en anmeldelse angående mannens overtidslister som gjorde at politiet satte i gang etterforskning av ham, opplyser Rune Fossum i Spesialenheten til Nettavisen.

Den sivilt ansatte mannen er suspendert fra politiet.

- Det at han er suspendert har nok en sammenheng med det som står i tiltalen, men det er viktig å understreke at arbeidsgiver kan ha andre grunner i tillegg, sier Fossum, som forøvrig skal være aktor når saken går i Oslo tingrett i mars.

Fossum vil ikke si noe om hvilke relasjoner mannen har til de personene han skal ha søkt opp i politiets søkeregistre.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag