RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Politiet ba oss komme oss ut på fjorden

Foto: Steinar Frøyshov
Sist oppdatert:
Politiet skal ha beordret sivile i skuddlinja ved Utøya.

Det skriver ABC Nyheter som har fått tak politirapporten til politibetjenten som kom først til fastlandet rundt Utøya 22. august.

Nettstedet skriver at den første politimannen på stedet skal ha beordret sivile ut i sine private båter for å redde flere ungdommer på flukt fra terroristen.

Selv ble han og en kollega på land - selv om de hadde både skuddsikker vest, hjelm og var bevæpnet.

- Politimannen ba oss om å få tak i alt av kjentfolk med båter og komme oss ut på fjorden for å hente folk, sier Christer Lillestrøm (21) til ABC Nyheter.

- Politiet ba aldri om å bli fraktet over
Andre båtførere bekrefter historien overfor ABC Nyheter om at politiet ba dem dra ut på Tyrifjorden mens skuddene fortsatt gjallet. Flere av dem fikk også beskjed om å ringe til flere privatpersoner med tilgang på båt.

Da politiet ankom kaia var allerede 10 båter på fjorden.

I rapporten kommer det også fram at de to politimennene aldri ba om å bli fraktet over det korte sundet for å gripe inn mot attentatmannen.

- Jeg vurderte ikke å ta meg over til øya, skriver politibetjenten i sin egenrapport som er datert 22. august.

I rapporten fra politimannen kommer det også fram at han bare hører ett våpen bli avfyrt på Utøya.

«Slik jeg oppfattet det, ble det kun avfyrt ett våpen av gangen da jeg hørte seriene med skudd; jeg hørte aldri to våpen bli avfyrt samtidig. Jeg har i dag vanskelig for å anslå hva slags våpen skuddene ble avfyrt med. Jeg hørte aldri to våpen bli avfyrt parallelt med hverandre», skriver politimannen i rapporten.

VG Nett har snakket med alle de tre båtførerne som var involvert i situasjonen som ABC Nyheter refererer til. Samtlige avviser at noen har beordret dem.

- Det er helt feil. Vi var der av egen fri vilje. Det var ingen som ba oss reise ut. Politiet beordret egentlig folk vekk, men en del av oss trosset politiets ordre. Vi hørte litt dårlig for å si det sånn, sier Jørn Øverby til avisen.

- Kan ikke si ja eller nei
Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen kan verken bekrefte eller avkrefte om bistandsadvokatene har fått tilgang til politirapportene som nå har lekket ut i media.

- Jeg har vært raskt gjennom CD-en vi har fått, og jeg har sett på hva som er relevant for mine klienter. Men om vi har de dokumentene som nå tydeligvis har lekket ut til ABC Nyheter, kan jeg verken svare ja eller nei på, sier Larsen til Nettavisen.

Larsen forteller imidlertid at bistandsadvokatene har fått en av de første politirapportene fra Utøya tilsendt på e-post.

- Jeg vet at en rapport fra en av de første politimennene som kom til stedet ble sendt ut per e-post til 150 bistandsadvokater. Det er det jeg kjenner til. Og når ting sendes på e-post, er jo faren for at andre får tilgang til det veldig stor, sier hun.

- Ekstremt uheldig
- Hva tenker du om lekkasjene?

- Dette er ekstremt uheldig - og ulovlig. Det er uheldig fordi det skaper en mistillit i relasjonen og samarbeidet mellom politi, bistandsadvokater og forsvarere, sier Larsen.

Hun sier hun ikke vet hvem som står bak lekkasjene, men påpeker at det også kan være politiet.

- Jeg hører politiet sier at overvåkingsbildene som lekket ut må ha kommet fra bistandsadvokatene, for det bare er de som har fått bildene, men politiet har hatt dem siden 22. juli, sier hun, og legger til:

- Det kan være politiet, og det kan være bistandsadvokater og advokater.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere