*Nettavisen* Nyheter.

- Politiet fremstår etter hvert som en etat gjennomsyret av misnøye og ledet av streikeaktivister

Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen smeller til mot politiet.

02.11.12 17:08

Skal politiet på landsbasis kunne takle en situasjon som 22. juli på strak arm vil det antakelig koste flere hundre millioner kroner årlig til trening og materiellinvesteringer, anslår tidligere forsvarssjef Sverre Diesen overfor bladet Norges Forsvar.

- Mitt poeng er at hvis man skal på permanent basis skal ha et noenlunde tilstrekkelig antall skarprtrente politifolk med høy beredskap, vil dette enten gå merkbart utover ordinær tjeneste rettet mot hverdagskriminalitet eller bli meget ressurskrevende, uttaler Diesen.

Han tror at det vil bli vanskelig å holde fast på en slik ambisjon når annen kriminalitet stadig øker.

Kritiserer politiet
I bladet blir Diesen også spurt om om det ikke er noe politiet kan lære noe av Forsvaret. Til det svarer han:

- Politiet fremstår etter hvert som en etat gjennomsyret av misnøye og ledet av streikeaktivister. Det har svekket deres omdømme i manges øyne. Hva som er en rimelig og konkurransedyktig lønn må ikke forveksles med hva som må være bærebjelken i Politiets profesjonskultur. Den må som i Forsvaret hvile på en pliktetikk. Det finnes åpenbart ikke noe risikotillegg som er stort nok til å kompensere for å skulle legge livet i vektskålen om nødvendig, sier Sverre Diesen til bladet.

Han sier imidlertid at mye av kritikken som har kommet mot politiet er urimelig, ettersom man før 22. juli var svært fornøyd med å ha et sivilt, ubevæpnet og fredelig politi.

Tror ikke på helikopterberedskap
I intervjuet sier Diesen at det vil koste en million kroner per årsverk – eller 250 millioner kroner i året – for å ha et politi som kan meste et scenario som 22. juli.

Samtidig forteller Diesen at han ikke tror på helikopterberedskap fordi de har en responstid på to timer. Hvor som helst innenfor Oslo – Lillehammer – Fagernes – Skien vil det være raskere å kjøre bil.

- Med mindre vi får et terroranslag midt på Hardangervidda, vil med andre ord første respons alltid være vanlige norske polititjenestemenn i vanlige norske politibiler – ikke Forsvarets spesialkommando eller Beredskapstroppen i helikopter. Noe annet ville kreve en egen, dedikert helikopterskvadron for kontra-terror med samme beredskap som redningsskvadronen, det vil si 15 minutter, sier Diesen i intervjuet.

Kritikken kommer etter at 22. julikommisjonen kom ut med at de ville ha flere politifolk med skarpere trening klar til innsats på kort tid.

Politiets Fellesforbund fikk mye kritikk for at de angivelig begynte å forhandle om overtid for politifolk som måtte avbryte ferien sin på grunn av terrorhandlingen, samme helg som angrepet skjedde. Dette kan være bakgrunnen til Diesens politi-kritikk.

- Kjenner meg ikke igjen
Leder i Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, kjenner seg imidlertid ikke igjen i kritikken.

- Hvis han referer til 22. juli, så er alle beskyldningene der tilbakevist. Det er i så fall basert på en fullstendig feil realitet, sier Johannessen til Nettavisen.

- Jeg har stor respekt for Sverre Diesen, men synes heller ikke noe om at han på generelt grunnlag går inn og uttaler seg om en annen etat som han ikke kjenner alle sider ved.

Han påpeker at det er umulig å sammenligne Forsvaret og politiet, og sier at Forsvaret både har en helt annen samfunnsoppgave og også en helt annen ressurssituasjon enn politiet.

- Diesen mener at økt trening hos politiet vil gå ut over bekjempelsen av hverdagskriminalitet. Hva synes du om den påstanden?

- Vi må trene betydelig mer enn vi gjør i dag. Når Diesen sier det går ut over andre oppdrag, er det fordi vi har Europas nest dårligste bemanning i forhold til folk.

- Må være selvkritiske
Han sier det er en utfordring at politiet må ta av de samme ressursene til både utstyr og bemanning.

- Slik det er nå, må vi prioritere mellom folk og utstyr. Med egne investeringsmidler til ville situasjonen ha ært en annen.

Johannessen erkjenner imidlertid at også politiet må, og har tatt selvkritikk etter terrorangrepet 22. juli.

- Mye handler også om å bli bedre innenfor de ressursene vi har. Det er viktig at vi er selvkritiske og ser hvor vi kan bli bedre. Jeg opplever at både toppledelsen og fagforeningen tar dette på alvor.

Les hele intervjuet med Sverre Diesen her

Mer fra Nettavisen:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.