- Politiet har bevisst brutt norsk lov

REAGERER: Advokat John Christian Elden mener politiet bevisst bryter loven ved å ta med seg journalister og fotografer da de aksjonerte mot Lime-butikkene på Østlandet tirsdag. Elden representerer kjedens gründer Sajjad Hussain, som er siktet for grov menneskehandel. Foto: Scanpix/Dagligvarehandelen

REAGERER: Advokat John Christian Elden mener politiet bevisst bryter loven ved å ta med seg journalister og fotografer da de aksjonerte mot Lime-butikkene på Østlandet tirsdag. Elden representerer kjedens gründer Sajjad Hussain, som er siktet for grov menneskehandel. Foto: Scanpix/Dagligvarehandelen

John Christian Elden mener politiet startet Lime-saken med å kneble motparten.

10.09.14 13:35

Elden er Lime-sjef Sajjad Hussains advokat. 37-åringen som har sittet varetektsfengslet i tre uker, er siktet for grov menneskehandel. Han ble pågrepet på Gardermoen idet han skulle gå om bord i et fly til Portugal.

Elden reagerer på at politiet - med pressen på slep - tirsdag aksjonerte mot 20 av kjedens butikker.

- Særlig siden dette er en situasjon hvor de har fengslet sjefen i isolasjon med medieforbud. Politiet har på den måten startet med å kneble motparten sin. Han har null sjanse til å forsvare seg i det offentlige rom, mot en rekke påstander som gagner politiets sak, sier advokaten.

Les bakgrunnen for saken her: 18 personer pågrepet i massiv razzia mot Lime-butikker

Fakta

Fakta om Lime-saken:

- Smaker ikke av et demokrati
Noen av de største riksmediene var tilstede da politiet pågrep flere av dem som nå er siktet i saken. Elden mener det er tydelig at noen i politiet eller hos skattekrim har tipset deler av media i forkant av aksjonen.

- Politiets aktive bruk av media, at de tar med seg journalister og fotografer på razzia for å gi mediene gode vinklinger for politiet og skattekrims sak, smaker ikke av et demokrati.

Han mener dette strider mot norsk lov.

- Jeg har ikke mulighet til å gjøre noe med det. Det er imidlertid åpenbart at noen i politiet eller skattekrim bevisst bryter norsk lov med å bryte taushetsplikten og rettslige pålagte medieforbud. Men ut fra erfaring har jeg liten tro på at politiet får den straff de burde hatt hvis loven var lik for alle.

Les også: - Vi har gjort høyst relevante funn

Les også: Lime-razziaen: – Eierne foreslo ulovlig drift

- Ikke kjent med det
Fredag var Elden i retten med Lime-gründeren. Han mener politiet drøyer ut saken bevisst.

- Han har sittet tre uker i fengsel uten at politiet har å løftet en finger i etterforskningen. I rettsmøtet viste det seg at politiet ikke har gjort noen verdens ting.

- Når vi nå vet om den aksjonen de holdt på med og som de skjulte for retten, så synes det eneste formålet å fengsle ham, å kneble hans mulighet til å uttale seg, fortsetter han.

Politiinspektør i Romerike politidistrikt, Åsmund Yli, sier til Nettavisen at han ikke er kjent med at media ble varslet om aksjonen mot Lime-butikkene.

- Jeg noterte meg at mediene var veldig tidlig ute med informasjon, men på nåværende tidspunkt kjenner jeg ikke til at mediene ble informert i forkant.

18 siktet
Det var tirsdag formiddag at politiet gikk til aksjon mot 20 av Lime-kjedens dagligvarebutikker på Østlandet, etter mistanke om at de bedriver grov menneskehandel, skatteunndragelse, bedrageri og bruk av andres identitet. Totalt er 18 personer pågrepet og siktet i saken. Ti av dem for menneskehandel, fire for grovt heleri og fire for grovt bedrageri.

Etter pågripelsene har flere titalls personer blitt avhørt av politiet. Både de siktede, vitner og fornærmede i saken er eller skal bli avhørt.

- Vi har gjorde høyst interessante funn da vi aksjonerte mot butikkene. Nøyaktig hva får vi komme tilbake til senere, sa Yli til Nettavisen onsdag morgen.

Han er klar på at man mest sannsynlig kun har sett toppen av det berømte isfjellet i denne saken.

- Vi har mye informasjonsinnsamling igjen, og det er tidkrevende. I tillegg skal det gås igjennom mange regnskaper. Dette er fryktelig omfattende.

Før tirsdagens aksjon hadde politiet jobbet med saken i svært lang tid, og Yli forteller at aksjonen var nøye planlagt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.