RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: TOM GUSTAVSEN (Romerikes Blad)

- Politiet har satt livet mitt på vent

Sist oppdatert:
Etter over 30 år våget kvinnen i 40-årene å anmelde stefaren for seksuelle overgrep. Fem måneder senere har politiet ennå ikke avhørt mannen.

- Politiet har satt livet mitt på vent. Det er en forferdelig følelse. Jeg hadde håpet og trodd at en slik sak ville bli prioritert og behandlet raskt, sier kvinnen til Romerikes Blad.

I januar anmeldte hun stefaren for grove seksuelle overgrep mot henne da hun var mellom fire og åtte år gammel.

Nå har politiet ennå ikke avhørt stefaren. Neste høst går foreldelsesfristen i saken ut.

- Hvis politiet ikke klarer å gjøre seg ferdige innen foreldelsesfristen, noe vi frykter kan skje, så er katastrofen et faktum, sier kvinnens bistandsadvokat Per Ove Marthinsen til Romerikes Blad.

Vond hemmelighet
Småbarnsmoren forteller at stefaren skal ha begått nærmest daglige grove seksuelle overgrep mot henne, da hun var mellom fire og åtte år. I over 30 år har hun båret på den vonde fortiden som en mørk hemmelighet. Kun de aller nærmeste har visst.

- Da har jeg følt at jeg selv har kontroll. Jeg vet hvem som vet hva, og kan kontrollere vanskelige situasjoner som stadig oppstår. Blant annet får jeg vonde minner om stefaren min og overgrepene når jeg kjenner svettelukt. I slike situasjoner blir jeg stresset og får nesten panikk, forteller hun.

Da halvsøsteren, som er noen år yngre og biologisk datter av storesøsters stefar, før jul i fjor anmeldte faren sin for seksuelle overgrep, ble storesøster innkalt til politiet som vitne.

- Jeg var ikke klar over at hun også var utsatt for overgrep, siden jeg flyttet til besteforeldrene mine da jeg var åtte år, mens søsteren min ble boende hos moren vår og faren sin. Da jeg var hos politiet valgte jeg å fortelle at jeg selv hadde opplevd overgrep fra samme mann. Politiet oppfordret meg da til å anmelde forholdet, noe jeg gjorde kort tid etterpå, forteller hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Status quo
Etter anmeldelsen hadde både den fornærmede kvinnen og bistandsadvokaten hennes forventet at politiet raskt ville innkalle stefar og mor til avhør.

- Etterforskeren som har saken ved lensmannskontoret opplyste i januar at neste steg for politiet i saken var å avhøre stefaren og moren. Nå skriver vi juni, og det har ennå ikke skjedd. Jeg har purret og mast utallige ganger. Det er forunderlig at en så alvorlig sak – vi snakker om overgrep mot barn under 10 år – ikke ser ut til å bli prioritert høyere, sier advokat Marthinsen.

Vanskelig ventetid
For kvinnen som har anmeldt stefaren er ventetiden nærmest uutholdelig. Hun bor på samme lille tettsted som stefaren og moren, men har ingen kontakt med dem.

- Det føles urettferdig at jeg, som ikke har gjort noe galt, må legge opp livet mitt slik at vi ikke treffer på dem. De vet ikke engang at jeg har anmeldt ham, og det å gå rundt og vente på telefonen om at politiet skal avhøre dem, er forferdelig. Siden jeg anmeldte saken er det politiet som har hatt kontrollen på livet mitt. Jeg har ikke lenger den kontrollen som jeg hadde da ingen andre visste, sier småbarnsmoren.

- Det eneste jeg vil nå, er å få avsluttet saken i retten før den blir foreldet, legger hun til.

Bistandsadvokaten mener tidsbruken i denne saken ikke er enestående.

- Dessverre har jeg opplevd mange slike saker, og det er like tungt hver gang å fortelle klientene at det ikke er framdrift. De er i en forferdelig tøff situasjon når de blir gående slik å vente, sier Marthinsen.

Flere nyheter fra Romerikes Blad

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere