- Politiet kommer til å motta svært mange anmeldelser fra meg mandag

TUNGT: De siste dagene har vært utrolig tøffe for Sandra Borch. Etter at det i flere dager konstant har tikket inn drapstrusler, dødsønskninger og hatefulle meldinger vil hun anmelde hver eneste en - og prøve å legge det hele bak seg.

TUNGT: De siste dagene har vært utrolig tøffe for Sandra Borch. Etter at det i flere dager konstant har tikket inn drapstrusler, dødsønskninger og hatefulle meldinger vil hun anmelde hver eneste en - og prøve å legge det hele bak seg. Foto: Tarjei Berg (Nordlys)

Sp-politiker Sandra Borch om pels-truslene.

15.12.14 07:57

Fredag ble det kjent at Sandra Borch trakk seg fra NRK-programmet "Debatten" etter å ha mottatt en konkret drapstrussel.

Nå tar hun bladet fra munnen og tar et oppgjør med de mange ekstreme meldingene som har tikket inn på telefonen hennes etter at hun la ut bilde av seg selv i et blogginnlegg onsdag forrige uke. Det skriver Nordlys.

Les også:Borch trekker seg fra pelsdebatt etter drapstrussel

- Jeg får meldinger om at jeg er den fæleste personen i verden. Det er drapstrusler, voldstrusler og personkarakteristikker som jeg aldri ville ytret mot mine verste fiender, sier Borch til Nordlys.

For mye

26-åringen har etter hvert rukket å bli en erfaren politiker. Hun visste at bildet ville skape reaksjoner. Hun visste at reaksjonene ville bli kraftige.

Men hun hadde aldri drømt om at hun fire dager senere skulle være redd for å åpne døren når noen ringte på.

- Disse dagene har vært utrolig tøffe. Jeg vet at jeg er en politiker, og det innebærer at man må tåle ting som andre ikke må tåle. Men jeg er jo et menneske også, sier hun til Nordlys.

- Nå kjenner jeg på kroppen at det har vært tøft.

Ekstreme meldinger

Borch får fortsatt inn meldinger fra personer hun overhodet ikke kjenner. "Dra til helvete din forpulte hore", "Du er et grusomt menneske" og det som verre er.

"Sandra Borch kan gjerne få kreft for min del. Heiser flagget den dagen det skjer. Håper noen lager kåper eller hansker av henne også," skrev en ung mann på Twitter.

- Dette er ikke den verste meldingen jeg har fått, men jeg har et nært og kjært familiemedlem som har kreft, så det gikk bare veldig inn på meg.

I etterkant la Sandra ut en skjermdump av meldingen på sin Facebook-profil, med fullt Twitter-navn og bilde av mannen.

"Folk er så jævla sjarmerende. Enkelte meldinger provoserer meg. Dette er en av de." skrev hun i innlegget.

Søndag fikk Sandra Borch denne meldingen på Twitter. Hun valgte å publisere den på Facebook. Foto: Skjermbilde (Nordlys)


Anmelder

Og det er helt bevisst. Sp-politikeren har sett seg lei på at folk tillater seg å skrive de mest groteske meldinger til henne i troen av at de kan gjøre det trygt og anonymt, og uten noen form for etterspill.

Derfor vil hun forsøke å forfølge meldingene strafferettslig.

- Politiet kommer til å motta veldig mange anmeldelser på mandag. Jeg har tatt screenshot av alle meldingene jeg har mottatt, og kommer til å anmelde hver eneste en, sier Borch.

For henne handler det til syvende og sist om folkeskikk. Hun nekter å være et offer, og vil ikke la seg forfølges til stillhet.

Vil ha ro

Likevel har 26-åringen ingen planer om å stille opp til noen ny pels-debatt. Hun orker rett og slett ikke å gå gjennom hele det kjøret på nytt.

PELS: Sandra Borch la ut et bilde av seg selv i minkpels. Det vakte sterke reaksjoner.


- Jeg har sagt nei til flere intervjuer og debatter siden torsdag. VG ba meg blant annet om å stille opp til debatt i pelskåpen, men det er jo bare noe de gjør fordi de ønsker å blåse det opp.

Sp-politikeren bedyrer nemlig at det ikke er oppmerksomhet hun er ute etter, hverken da eller nå. Det var og er saken som er viktig for henne.

- Jeg tror det er de seriøse aktørene som jobber i pelsnæringen som har det aller verst. Det er de som mistenkeliggjøres av en TV-dokumentar som kastet all objektivitet på havet, sier Borch.

Saken, ikke person

- Det er klart, det ble vist bilder av dyr som har det forferdelig. Det er jeg også imot. Jeg er bare opptatt av at de seriøse aktørene - som også er oppriktig glad i dyrene sine, og behandler dem bra - får en stemme.

Det var saken som opptok henne. Derfor synes hun det er synd at ikke alle andre så det på samme måte. At de ikke argumenterte mot saken, men mot henne som person.

Les også:Sjokkert over skrekkbilder

- Jeg har flere venninner som er helt uenige med meg når det kommer til pels og pelsdyrnæringen. Men det gjør oss ikke til uvenner, påpeker Borch.

Støtte

En av dem er AP-politiker Tonje Tunstad Randisdatter. Hun gikk søndag kveld ut og støttet Sp-venninnen på Facebook.

"Vær no gjerne så uenig dåkker bare vil, men det hjelpe ikkje mingen noen ting å flå ho Sandra. Eg syns det ganske trist med de der dyran i bur, men eg synes det e enda verre at et menneske eg e glad i på daglig basis får beskjed om at ho ikkje kommer til å leve ut uka. skjerp dåkker, for faen", skriver Randisdatter.

AP-politiker Tonje Tunstad Randisdatter. Hun gikk søndag kveld ut og støttet Sp-venninnen på Facebook. Foto: Skjermbilde (Nordlys)


Borch forteller at hun har mottatt mer støtte enn kritikk. Det er imidlertid de ekstreme meldingene og ytringene som går mest inn på henne.

Nå håper Tromsø-politikeren at hun skal få ro etter den tøffe tiden.

- Det blir fint å komme tilbake på jobb på mandag. Men jeg kjenner samtidig at jeg gleder meg skikkelig til juleferien nå, smiler hun.

Les flere saker fra Nordlys


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.