*Nettavisen* Nyheter.

- Politiet lekket Breivik-bildene

Foto: Håkon Jacobsen/Faksimile NRK

NRK skal ha fortalt Google at det var politiet som lekket bilder fra 22. juli-saken.

03.04.13 21:22

Nettavisen har fått tilgang til en e-post skrevet av Google Norges advokat, Knut Glad i Føyen Advokatfirma DA, til politiadvokat Knut Skavang i Asker og Bærum politidistrikt.

I denne e-posten står det at Google Norge ble kontaktet av en person i NRK som ønsket å fjerne googleindekseringen av bilder av Anders Behring Breivik, og at årsaken var at «en person i politiet hadde gjort en tabbe ved å gi ut bildene».

Konfrontert med innholdet i e-posten, bekrefter Googles norske leder dette overfor Nettavisen.

- NRK var krystallklare overfor meg om at det var politiet som hadde lekket bildene, sier leder for Google Norge, Jan Grønbech.

Opplysningene kommer samtidig som påtalemyndigheten anker frifinnelsen av advokat Sigurd Klomsæt til lagmannsretten.

Klomsæt ble i mars frikjent for å ha lekket etterforskningsmateriale fra 22. juli-saken til pressen. Tingretten slo fast at det ikke er bevist at Klomsæt lekket bilder av Anders Behring Breivik til pressen.

Påtalemyndigheten har anket avgjørelsen til lagmannsretten.

Kjenner du til noe i denne saken som bør bli kjent? Ta kontakt med Nettavisen her.

- Helt sikre
- Både Googles leder i Norge, Jan Grønbech, og jeg selv er helt sikre på at NRK-personen opplyste at det var politiet som hadde gitt dem bildet, sier Googles advokat, Knut Glad, til Nettavisen.

3. februar 2012 sendte politiet ut en rekke nye etterforskningsdokumenter til advokatene i 22. juli saken. På grunn av tidligere lekkasjer hadde politiet lagt inn en felle i materialet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Fellen var en nummerkode skjult som vannmerke i et fotografi av Anders Behring Breivik. Denne nummerkoden var unik for hvert enkelt sett av bilder som ble sendt ut til advokatene.

På den måten skulle politiet kunne se hvem som var kilden hvis Breivik-bildene nådde offentligheten.

Og det gjorde de.

Fotografiene at Anders Behring Breivik like etter at han ble pågrepet på Utøya 22. juli ble vist i en rekke nyhetskanaler. Politiet og påtalemyndigheten mener at vannmerket beviser at Sigurd Klomsæt var kilden.

- Polititabbe
Nå har direktør Jan Grønbech i Google Norge varslet politiet om at han fredag 10. februar 2012 mottok en telefon fra en person som sa han ringte fra NRK.

NRK hadde i denne artikkelen publisert de omtalte bildene av Breivik som de ønsket å fjerne fra Google sin søkemotorindeks.

Grønbech fikk opplyst at bildende skulle fjernes fordi det var en person i politiet hadde gjort en tabbe ved å gi ut bildene.

- Kan NRKs representant ha løyet for deg?

- Det er det ikke mulig for meg å svare på, sier Grønbech.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Josefsen, Jon-Michael

Samme dag diskuterte Grønbech og Googles advokat, Knut Glad i Føyen Advokatfirma DA, NRK-henvendelsen over telefon og e-post. De kom til at det var umulig å fjerne bildet fra søkemotorindeksen.

Glad hadde blant annet gjort et bildesøk og funnet at Breivik-bildet på dette tidspunktet var publisert 109 ulike steder.

Tirsdag 14. februar ble det offentlig kjent at advokat Sigurd Klomsæt ble etterforsket for lekkasjer. Grønbech og Glad tenkte ikke noe mer over telefonsamtalen. Informasjonen om hendelsen ble likevel lagret i flere e-poster.

- Vi stusset over at NRK hadde kommet med en annen historie den fredagen enn det som kom denne tirsdagen, men vi tok det for gitt at det var Sigurd Klomsæt som var kilden og tenkte ikke noe mer over det, sier Glad til Nettavisen.

Opp på nytt
Først etter at Oslo tingrett frikjente Sigurd Klomsæt i lekkasje-saken, og ga politiet kraftig kritikk for ensporet etterforskning, begynte advokat Glad å lure på om det kanskje kunne være noe i opplysningene fra NRK.

Klomsæt har selv hevdet at det kan ha vært politiet selv som lekket bildene, og tingretten kritiserte politi og påtalemyndighet nettopp for å ikke åpne for andre mulige kilder, og for ikke å ha undersøkt sider av saken som kunne være til Klomsæts fordel. Da påtalemyndigheten anket frifinnelsen, mente Glad og Grønbech at det var på tide å ta bladet fra munnen.

- Frifinnende bevis
21. mars skrev Glad en e-post Asker og Bærum politidistrikt som etterforsker saken mot Klomsæt, og til Spesialenheten for politisaker som nå gjennomgår saken. I denne e-posten informerte han om opplysningene fra NRK.

Glad påpekte i e-posten at han etter straffelovens paragraf 172 (les den her) så seg pålagt til å informere om NRKs henvendelse. Paragrafen sier blant annet at det er straffbart å tie med informasjon når man vet at noen blir urettmessig straffeforfulgt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Håkon Jacobsen

Det er denne e-posten Nettavisen har fått tilgang til.

I et brev til Borgarting lagmannsrett slår Klomsæts advokat, Arvid Sjødin, fast at de nye opplysningene frikjenner Klomsæt.

Sjødin skriver at politiet ikke har gjort mye for å ettergå de nye opplysningene. Han mener at den manglende viljen til å etterforske de nye opplysningene er nok et bevis på at politiet viser liten vilje til å etterforske sider ved lekkasjesaken som går i Klomsæts favør.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Hommedal, Marit

- Ikke vesentlig
- Foreløpig aner vi ikke hvem i NRK som gjorde denne innringningen. Vi prøver å finne ut av det, sier politiadvokat Knut S. Skavang som er påtaleansvarlig i saken mot Klomsæt.

- Er dette vesentlig informasjon som kan endre saken?

- Slik jeg ser det, så er det ikke det. Denne saken dreier seg om lekkasjer fra Klomsæts kontor hvor det foreligger bevis for dette.

- Men Oslo tingrett var ikke enige i de bevisene.

- Nei, og nå har politiet anket dommen. Vi er helt uenige i dommen som ble avsagt i tingretten, sier Skavang.

Ukjent for NRK
Nettavisen kontaktet tirsdag kveld NRKs informasjonssjef Kjell Pihlstrøm for kommentar. Klokken 14 onsdag svarer NRKs nyhetsredaktør Stein Bjøntegård.

- Denne saken er helt ukjent for meg, men jeg vil undersøke denne saken videre.

- Så dere har ikke blitt kontaktet av politiet i denne saken?

- Nei, nyhetsavdelingen i NRK har ikke blitt kontaktet av politiet i denne saken, sier Bjøntegård.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.